Het gehele interview met Mascha is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op Rozo-radio via: www.rozoradio.nl/jes
Het gehele interview met Mascha is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op Rozo-radio via: www.rozoradio.nl/jes (Foto: Picasa)

Jes! Mascha's weg uit relatieverslaving

Een relatieverslaving, wat is dat eigenlijk? Het betekent niet dat je verslaafd bent aan relaties en telkens (of tegelijkertijd) weer in iets nieuws stapt. Het betekent dat je valt op mensen die beschadigd en emotioneel niet beschikbaar zijn, waardoor ze niet in staat zijn tot het aangaan van een intieme relatie. Tegelijkertijd hoop jij dat wanneer je jezelf maar genoeg in de ander verplaatst, jezelf wegcijfert en excuses voor de ander verzint, hij of zij onder invloed van jouw zelfopofferende liefde zal veranderen.

REGIO - De overbeschermd opgevoede Mascha Bleeker is daar een voorbeeld van. Ze bleef zestien jaar in een destructieve relatie met een psychopaat en kreeg daarna een relatie met een narcist. Ze merkte dat ze telkens hetzelfde soort (foute)mannen naar zich toetrok en begon aan zelfonderzoek. Ze las over relatieverslaving, psychopathie, codependence (overafhankelijk/pleasend gedrag),ging in therapie en startte bij een 'Norwoodgroep': een zelfhulpgroep voor vrouwen met een relatieverslaving.

Deze groepen zijn wereldwijd opgestart naar aanleiding van de boeken 'Als hij maar gelukkig is' en 'Vrouwen die te veel liefhebben' van Robin Norwood. Deze psychotherapeute geeft in haar boeken uitleg en tips voor herstel en brengt ook de noodzaak van lotgenotencontact onder de aandacht. Hierdoor zijn er ook in Nederland in diverse plaatsen Norwoodgroepen ontstaan, waar ook de lezers uit het verspreidingsgebied van Het Kanton welkom zijn.

Haar zoektocht naar herstel bracht Mascha bij de Norwoodgroep in Tilburg, en later Breda: "Daar kwam ik erachter dat ik relatieverslaafd ben. "Het is vergelijkbaar met de 'highs'en 'lows' die horen bij een verslaving aan middelen. Mascha: "De ene keer kreeg ik zo veel liefde dat het bijna overweldigend was, en daarna waren er fases dat hij me compleet negeerde. En ik hoopte dan telkens weer dat die leuke momenten en liefde weer terug zouden komen."

Maar is dit soort aantrekken-afstoten niet voor iedereen lastig? Mascha: "Dat klopt, maar bij een relatieverslaving ben je niet bij machte om hieruit te stappen. Je voelt je eigen grenzen, behoeften en gevoelens niet omdat je zo obsessief met de ander bezig bent." Mascha voltooide hierdoor haar Yoga-opleiding niet, kwam niet tot zelfzorg, en verscheen zelfs met regelmaat niet op haar werk.

Ondanks moeilijke fases, heeft Mascha door therapie en met hulp en begrip van haar lotgenoten uit de Norwoodgroep, geleerd om van zichzelf te houden en zichzelf goed te vinden zoals ze is. Ze heeft inmiddels haar Yoga-opleiding afgerond, heeft waardevolle relaties, stelt grenzen en doet dingen waar ze gelukkig van wordt. Ze is haar leven aan het opbouwen, naar een toekomst waarin ze haar ervaringsdeskundigheid juist in wil zetten om anderen te helpen…

www.norwoodgroep.nl

Door Jessica Voets

Jes! Interview

Meer berichten