Arjan Erkel (voorgrond) wordt begeleid door gitarist Jan Willem Tolkamp (foto: Lara Snoek)
Arjan Erkel (voorgrond) wordt begeleid door gitarist Jan Willem Tolkamp (foto: Lara Snoek) (Foto: Lara Snoek)

Jes!-interview Arjan Erkel: 'Vrijheid van denken en doen'

"Ik dacht dat ze me doodsloegen, zo hard gingen ze tekeer." Het verhaal van Arjan Erkel is wereldwijd bekend: zijn ontvoering in 2002 door moslimrebellen en zijn vrijlating twintig maanden later, waren volop in het nieuws. Nadat hij één en ander had verwerkt schreef hij onder meer het boek 'Ontvoerd', waarin hij openhartig over zijn gijzeling vertelt. Daarnaast geeft hij lezingen en 'ontgijzelingsworkshops' om jezelf te bevrijden van dat wat je tegenhoudt. In zijn theatervoorstelling 'Vrijheid van denken en doen', vertelt hij zijn verhaal.

OOSTERHOUT - Een wanhopige periode vol afzien, angst en onzekerheid. Elke dag denkt Arjan nog aan zijn ontvoering. Hij werkte voor Artsen zonder Grenzen in de Russische deelrepubliek Dagestan, waar moslimrebellen dachten dat hij een spion was. Ze hielden hem daarom onder zeer slechte omstandigheden twintig maanden gevangen. Zo begaf hij zich in een ondergronds hok van 2 bij 1,5 meter, en mocht zelfs niet naar het toilet zonder toezicht van zwaar bewapende gemaskerde mannen. Zijn mening hield hij (in het begin)voor zich, om zijn ontvoerders te vriend te houden en een relatie met hen op te kunnen bouwen.

Na veel onderhandelingen en betaling van een miljoen euro aan losgeld, kwam hij uiteindelijk vrij. In Nederland herenigde hij zich met zijn verloofde, die later zijn vrouw werd, en kwam hij terug in een 'warm bad': "De warmte en aandacht die ik van mensen kreeg, voelden goed. Het was alsof ik terug kwam in de hemel." Arjan is in therapie gegaan om één en ander te verwerken, maar heeft van zijn gijzeling geen grote blijvende gevolgen ondervonden. De steun van anderen en Arjans positieve instelling, hebben hem hierbij geholpen. Hij denkt nog vaak terug aan zijn ontvoeringsperiode, maar doordat hij zich richt op de waardering van de vrijheid die hij nu wél heeft, zakt hij niet terug in negativiteit.

Zijn ontvoering was voor hem een harde leerschool over omgaan met veranderingen en belemmerende overtuigingen. Arjan trekt daarin een parallel met hoe mensen zich in het dagelijkse leven laten gijzelen door angst, sociale druk, zekerheid en geld. Daarnaast zijn bepaalde onderwerpen, vanwege politieke correctheid, vrijwel onbespreekbaar geworden. Hij wil daarom mensen helpen om zichzelf te 'ontgijzelen'. Arjan: "Wat weerhoud je om in beweging te komen en je dromen waar te maken? Of afscheid te nemen van belemmeringen? Je kunt meer dan je denkt. Haal het beste uit jezelf en je eigen idealen. En besef: Vrijheid van denken en doen, is een groot goed!"

.

'Vrijheid van denken en doen' is op 7 november te zien bij theater De Bussel in Oosterhout, en daarna op diverse plekken in Nederland.Het gehele interview met Arjan is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op de Oosterhoutse internetradio Rozo via: www.rozoradio.nl/jes. Je hoort dan ook hoe belangrijk muziek voor Arjan is geweest tijdens zijn ontvoering.

Door Jessica Voets

Jes! Interview met Arjan Erkel

Meer berichten