Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Bukkenham Palace

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten een kort staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het koningspaar werd op Horse Guards Parade in het hartje van Londen door koningin Elizabeth verwelkomd, de langst zittende vorstin in de Britse geschiedenis.

En niets wijst er op dat ze er snel mee ophoudt. Ze legt weliswaar geen lange afstanden meer af, maar haar agenda is nog bomvol. Ze wil het tot haar dood blijven doen. In haar inhuldigingsspeech in 1952 zei ze het al: 'Mijn hele leven, of het nu kort of lang zal duren, zal ik in dienst van u allen staan.' Inmiddels is ze al bijna net zo oud als Vrouw Holle. Troonopvolger Charles geniet al vijf jaar van zijn welverdiende pensioen en is zelfs al opa. Zelfs hij is al ver over de uiterste verkoopdatum.

Op weg naar het paradeterrein wordt ons koningspaar vergezeld door prins Charles en zijn echtgenote Camilla, hertogin van Cornwall. Onze bloedmooie Máxima in de armen van de stoffige Engelse kroonprins. Het was al weer ruim dertig geleden dat ie naast zo'n prachtige vrouw heeft gelopen. Diana, de prinses van de universele aantrekkingskracht, de onschuldige kleuterjuf van adellijke komaf, was een verlegen schoonheid en had een flirtende blik van onschuldig ogende erotiek. Diana trok de sympathie van het volk naar zich toe. Daar moest haar schoonmoeder Betty niks van hebben. Ze was een keiharde hoogheid.

Queen Elizabeth is niet klein te krijgen. Hoewel… tijdens haar inwijding was ze 1.75m., maar inmiddels meet ze nog maar 1.13m. Als ze haar schoentjes uit doet dan blijft er niet meer over dan twee knietjes, een grijs pruikje en een hoedje. Koningin Máxima moest heel diep bukken om de bejaarde vorstin te kussen. Haar benen waren al langer dan het Engelse poppetje. Even leek het alsof Elizabeth tussen de benen van Máxima door zou lopen.

In het Verenigd Koninkrijk vraagt iedereen zich dan ook af of The Queen doorgaat tot haar dood of tot het moment dat er niets meer van haar is overgebleven. Ze kunnen er vanuit gaan dat ze dat voor het einde van deze eeuw weten. Denk ik.

Meer berichten