Foto: Foto:

Column Jes!-sica Voets: Verandering

Interviewen en presenteren. Op de landelijke radio en tv klinkt het goed en ziet het er vaak zo gemakkelijk uit. Als een koud kunstje, een vanzelfsprekendheid, als iets wat je even tussen neus en lippen door doet. Maar, ik ben er inmiddels achter dat dit allesbehalve het geval is! Want, zo'n anderhalf jaar geleden ben ik namelijk begonnen met een Oosterhoutse radioshow, waarbij ik wekelijks de krachtige, lieve, mooie kanjers van onze maatschappij interview. Dit is inmiddels uitgebreid met geschreven columns en artikelen, een Talkshow die in de kinderschoenen staat, én de radioshow die nu ook in Breda te horen is.

Maar, hoe begin je aan zoiets? Met een journalistieke achtergrond? Jarenlange workshops en trainingen over interviewtechnieken?

Met enige schaamte beken ik je: Nee. Noppes. Niks. Met werkelijk nul ervaring, ben ik maar gewoon begonnen.

En het is inderdaad geen koud kunstje. Dus, om mezelf te verbeteren was ik op zoek naar feedback. Want aan: 'je doet het goed', heb je zo weinig. Het is lief bedoeld, maar ik leer er niets van. Onlangs heb ik echter waardevolle feedback gekregen, wat maakt dat ik anders naar mijn manier van interviewen ben gaan kijken. Zo vind ik bijvoorbeeld de gasten die ik spreek vaak geweldig en ben ik soms eigenlijk een beetje fan van ze. Gesprekken lopen daardoor vaak soepeltjes, maar soms is het juist een valkuil. En dan is het super als er iemand met je meedenkt en aandachtspunten benoemt. Daarnaast is het belangrijk om je gesprekken regelmatig terug te luisteren. En dat is allesbehalve leuk! Het is lastig en confronterend om jezelf te horen. Maar, wel belangrijk en nuttig om te doen. Want, als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg…

Jezelf ontwikkelen: het confronteert je met jezelf en je onzekerheden.

Of het nu gaat om presenteren, interviewen, om die stap te zetten naar een nieuwe baan of het aangaan van dat ene belangrijke gesprek. Verandering vraagt lef.

En jij, lieve lezer? Waarmee durf jij die uitdaging aan?

www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten