De nieuwe buddy's van Surplus
De nieuwe buddy's van Surplus

Zeven nieuwe buddy´s voor Surplus

De vraag naar ondersteuning voor mensen die in hun leven geconfronteerd worden met een ingrijpende chronische ziekte, fysieke beperkingen of geconfronteerd worden met verlies groeit gestaag. We worden ouder dan vroeger, maar ouder worden heeft ook zo z’n nadelen. Wie kent niet het gezegde ´Ouderdom komt met gebreken´. Daarom is het zo fijn dat er bij Surplus Informele Zorg weer 7 vrijwilligers klaargestoomd zijn om te matchen met een zorgvrager.

OOSTERHOUT - Tijdens de training, die gevolgd moet worden om buddy te worden, leer je veel over jezelf en over de inhoud van de taak als buddy.

Immers, als buddy bouw je een vertrouwensband op en ben je er voor de ander op praktische, maar ook op emotioneel gebied. Je overwint vaak voor iemand de drempel om weer naar buiten te gaan. Je kunt jezelf goed wegcijferen om de zorgvrager die aandacht te geven die hij/zij nodig heeft.

Als buddy ben je geen hulpverlener, maar wel een steunpilaar om samen het sociale leven van de zorgvrager te verbeteren. In principe word je (op vrijwillige basis) één jaar gekoppeld aan een of meerdere zorgvrager(s), maar liever nog twee jaar, dit omdat het opbouwen van een vertrouwensband een tijdrovend iets is. Vrijwillig wil hier beslist niet zeggen dat het vrijblijvend is, de zorgvrager moet op je kunnen rekenen.

Buddy worden doe je niet zomaar. Belangrijk is dat je een sociaal, integer en open persoon bent. Besef dat je al een grote wens vervult, gewoon door er te zijn. Samen boodschappen doen, wat kletsen over koetjes en kalfjes, samen een film kijken, gewoonweg een bakkie doen, allemaal kleine dingetjes die erg veel impact kunnen hebben in het leven van de zorgvrager.

De vele facetten van deze vorm van ondersteuning zijn ondergebracht in een training, die 4 dagdelen beslaat. De training is een flinke investering maar als buddy werk je dan ook met mensen die in een moeilijke fase van hun leven zitten.

De training is gratis. De datum voor een volgende training is nu nog niet bekend en zal gepland worden indien er voldoende aanmeldingen zijn. Spreekt dit vrijwilligerswerk je aan, doe dan mee, sluit je aan. Er zijn meer aanvragen dan buddy’s, dus we kunnen jouw inbreng goed gebruiken. Na aanmelding volgt er een vrijblijvend gesprek om je verder te informeren zodat je kunt bepalen of dit is wat je wilt en kunt. Voor meer informatie en/of vragen, als ook aanmelding kun je terecht bij: petra.de.kramer@surplus.nl of het telefoonnummer 0162-748600.

Meer berichten