Het gehele interview met Helene is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! via: www.rozoradio.nl/jes.
Het gehele interview met Helene is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! via: www.rozoradio.nl/jes. (Foto: )

Opstaan tegen 'Tantra-misbruik'

Door Jessica Voets

Jes! Interview

Jes! Interview

Jes! Interview

Jes! Interview

Ze windt er geen doekjes om. Helene Baayen is sekswerker en tantramasseuse, en vindt dat ze het mooiste beroep van de wereld heeft: ze maakt mensen blij. Ze zag echter diverse collega-tantramasseurs over de schreef gaan. Via mooie spirituele woorden, botvierden zij namelijk hun eigen seksuele driften op hun cliënten. Helene startte daarom als vrijwilliger samen met relatiecoach Caroline Franssen, het Meldpunt Tantra Misbruik. Achtennegentig vrouwen, ook dames uit of rondom het verspreidingsgebied van Het Kanton, maakten melding van misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Hierbij was er bij vijftig vrouwen sprake van ernstig seksueel misbruik.

REGIO - Laten we bij het begin beginnen. Tantra, wat is het eigenlijk? Daar lijkt geen eenduidig antwoord op te vinden, aangezien het afhankelijk is welke levensfilosofie de vraag beantwoordt. Op Wikipedia wordt tantra omschreven als een van origine Vedische traditie, waarbij men uitgaat van een geestelijke bevrijding door het overwinnen van angsten en zwakten. Dit heeft dus niets met seksualiteit te maken.

Toen tantra naar het Westen kwam, werd er echter een koppeling gemaakt met vrije seks en erotiek. Helene vindt een tantrische massage vergelijkbaar met een reguliere erotische massage, waarbij er bij tantra meer rust en verbinding met elkaar is. Helene: "Tantra is in het Westen verweven geraakt met spiritualiteit. En dat is ook meteen de adder onder het gras, want het wordt vaak mooi verpakt en verdoezeld, alsof het alles kan genezen, als je maar 'door je (seksuele)blokkades heen gaat'. Beschadigde vrouwen die hun seksuele trauma willen helen, kiezen juist daarom voor een tantrische massage."

Maar dat het in veel gevallen helemaal niet zo helend en spiritueel, maar zelfs traumatiserend is, ondervond Helene door de vele meldingen bij het Meldpunt. Mede hierdoor ontmaskerde het tv-programma 'Undercover in Nederland' diverse 'therapeuten', waar justitie nu onderzoek naar doet. Maar volgens Helene is dat niet genoeg: "De combinatie van therapie en seksuele handelingen is verboden, en sekswerk mag je alleen doen met een vergunning. Hierop mag dus meer gehandhaafd worden." Ook ziet Helene bij vrouwelijke omstanders veel 'victim blaming': "Je zou bij misbruik verwachten dat vrouwen als één blok achter elkaar zouden gaan staan. Maar het zijn met name de vrouwen die naast deze masseurs staan, die het probleem in stand houden. Ze praten namelijk alles goed, schuiven het probleem af op karma en leggen het daarmee neer bij het slachtoffer. Daar word ik misselijk van." Het advies? Wil je een erotische massage, ga dan naar iemand die er zonder omwinden over praat, een sekswerkvergunning heeft en zich richt op jouw gerief. Bij grensoverschrijdend gedrag: Meldpunt Tantra Misbruik is inmiddels gesloten voor meldingen, maar stelt wel informatie beschikbaar.

www.meldpunt-tantra-misbruik.nl

Meer berichten