Foto: Foto:

Column Jes!sica Voets: Het gezellige zomeruurtje?

De klok is verzet. Het is weer wintertijd. Tot voor kort heb ik deze tijd nooit zo prettig gevonden, aangezien ik het veel gezelliger vind als het 's avonds langer licht blijft. Twee jaar geleden zag ik via Facebook echter petities voorbij komen, gericht aan de Europese Unie. Er zou één tijd moeten komen en de voorkeur was onze 'normale tijd'. De wintertijd dus. Ik dacht: Huh?! Doe even normaal. Dan is het in de winter hartstikke vroeg donker. Wat ongezellig. Ik wil zomertijd!

Maar, omdat deze keuze me toch niet relevant leek –zoveel nut lijken referenda en petities niet te hebben- heb ik er verder niet meer aan gedacht. Tot nu. Want, Europa wil hier nu definitief een beslissing in, en Nederland moet voor april 2019 een keuze maken: zomer-of wintertijd.

En dat tijdens dit meningencircus niet zomaar een 'gezelligheidskeuze', maar een weloverwogen beslissing gemaakt mag worden, bleek zo'n twee weken geleden. Bij Talkshow 'Kraak' op Omroep Brabant was namelijk lichtdeskundige Toine Schoutens te gast. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar het effect van licht op ons bioritme en onze gezondheid. Hij vertelde dat het economisch voordeel van de zomertijd nooit is aangetoond, maar dat de gezondheidsrisico's van de zomertijd in de winter wél zijn aangetoond. Zomertijd in de winter betekent namelijk dat het 's ochtends lang donker blijft en we meer moeite zullen krijgen om onze dag goed op te starten. Het houdt in dat het rondom de Kerstdagen pas om 09.45 uur licht zal zijn. Kwart voor tien! Ik schrok ervan, want daar had ik even niet bij stil gestaan. Jij wel?

Ook werd me duidelijk dat deze donkere ochtenden er niet alleen voor gaan zorgen dat het lastiger wordt om je dag fris en fruitig te beginnen, maar dat deze opstartproblemen ook door gaan werken op onze gezondheid. Op lange termijn heeft dit volgens Schoutens namelijk effect op stofwisselingsziekten zoals Diabetes type 2 én stemmingsproblemen, waarmee depressieve klachten kunnen toenemen.

Het gezellige zomeruurtje. Het klinkt ineens niet zo gezellig meer…
www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten