Het gehele interview is zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren via: www.rozoradio.nl/jes en via het Youtube-kanaal: Jessica Voets. Jes!
Het gehele interview is zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren via: www.rozoradio.nl/jes en via het Youtube-kanaal: Jessica Voets. Jes! (Foto: )

Jes! Uit narcisme, terug naar jezelf

Het is een verhaal over kracht. Life coach Petra van Deijl transformeerde haar ervaringen met narcistische mishandeling en helpt anderen hetzelfde te doen. Jarenlang zat ze gevangen in destructieve relaties, wat leidde tot weinig eigenwaarde, continue zelftwijfel en een 'oorlog van emoties'. Ze besloot zichzelf te helen en leerde veel over narcisme. Deze ervaringsdeskundigheid zet ze nu in om anderen te helpen herstellen van narcistische relaties, om zo de weg terug te gaan naar zichzelf.

REGIO - Wat weten we eigenlijk over narcisme? We kennen allemaal wel de open narcist met het opgeblazen en egoïstische gedrag, waar we meestal met een boog omheen lopen. Maar er is ook een onbekende variant, die ons op het verkeerde been zet: Verborgen narcisme.

Petra: "Deze mensen ogen vaak erg empatisch, sociaal, helpend en soms zelfs timide, maar laten binnen vier muren totaal ander gedrag zien. Ze draaien hun eigen nare gedrag dusdanig om, zodat jij denkt dat jíj degene bent die fout zit."

Je kunt dit het best begrijpen via een vergelijking: Stel, je loopt door een gang waar een aardige bekende charmant naar je lacht, maar die jou ondertussen pootje lapt, waardoor je valt en onder de blauwe plekken zit. Je verwacht empathie en een verontschuldiging. Maar in plaats daarvan krijg jij de schuld. Er volgt een tirade, die wordt afgesloten met een vriendelijke glimlach. Want, de ander doet dit om je te 'helpen'. Je blijft vertwijfeld achter: Huh? Ligt dit echt aan mij?

Twaalf jaar lang begaf Petra zich in dit soort destructieve situaties en relaties, die in het begin zo mooi leken.

Petra: "Een narcist spiegelt je mooie eigenschappen en kopieert dus wat jij doet, voelt en zegt. Hierdoor líjkt diegene de ideale partner en word je verliefd. Maar naarmate de relatie vordert, projecteert de narcist zijn of haar tekortkomingen op jou. Wanneer iemand bijvoorbeeld jaloers of oneerlijk is, wordt dit omgedraaid en wordt jij van jaloezie of oneerlijkheid beschuldigd. Op den duur twijfel je zo aan jezelf, dat je er aan onderdoor gaat"

Petra besloot daarom om aan zichzelf te werken: "Ik kwam erachter dat ik een 'people-pleaser' ben en geen gezonde grenzen had." Ze is een moeilijk proces aangegaan waarbij ze de psychische mishandeling verwerkte en grenzen leerde stellen. Om één en ander een plekje te geven, deelde ze haar ervaringen via Youtube filmpjes.

Vele mensen herkenden zichzelf in haar verhaal en gaven zoveel reacties - zowel wereldwijd als uit het verspreidingsgebied van Het Kanton - dat dit Petra motiveerde om anderen te helpen met hun verwerking en transformatie.

Om zo net als Petra, de weg terug naar zichzelf te gaan…

www.noalifecoaching.jimdo.com

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten