Foto: Foto:

Column Jes!sica Voets: Beschuldigingen of Wow?

Zal ik er wel of niet over schrijven? Zwarte Piet lijkt immers alleen maar boze mensen teweeg te brengen. Misschien is het gewoon zo dat vrijheid van meningsuiting definitief -voor een selecte groep meningen- van de baan is. Dus, dacht ik, dan kan ik maar beter mijn mond houden en vertellen over de zanger Seal waar ik laatst zo van heb genoten. Dan krijg ik in elk geval geen boze gezichten…

Maar is dat niet juist wat de stille meerderheid doet? Je houdt je mond, want dan komt er geen discussie. En toch, als ik naar tv kijk, zit het me niet lekker. Mijn collega Andy Marcelissen schreef vorige week al over de partijdige rol van de media, en ook ik vind dit een kwalijke zaak. Wat je ook van Zwarte Piet vindt, ik vind dat je als nieuwsmedia onpartijdig moet zijn en beide kanten van een verhaal moet belichten. Doe je dit niet, dan zorg je ervoor dat de kwestie alleen maar erger wordt. Want als (nieuws)media al niet meer te vertrouwen is, wie dan nog wel? Dan is het einde zoek!

En zo heeft iets wat waarschijnlijk verbindend is bedoeld, een nog sterker polariserend effect. En dit zal nog wel even doorgaan, want onder deze discussie zit volgens mij een veel heftigere discussie: immigratie. Als we niet uitkijken raken we zo van de regen in de drup.

Met de nieuwsmedia als kartrekker.

Nee, laat ik dan terugkomen op Seal. Hij raakte me doordat hij tijdens het zingen helemaal één leek te worden met zijn nummer. Wow, kwam dat even binnen zeg. Geweldig!

Maar, hoe zit dat met onze eigen wow-factor? Durven we die nog te zien van elkaar? Durven we onszelf te zien als een geweldige maatschappij, of blijven we hangen in negativiteit, beschuldigingen en scheldpartijen? Ik ben het beu om via spandoeken, nieuws en praatprogramma's over Zwarte Piet indirect als racist te worden bestempeld, alleen maar omdat ik dertig jaar geleden Zwarte Piet lief vond.

Nee, doe mij dan maar Seal.

Wow!

www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten