Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal.
Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal.

VoorleesExpress zoekt voorleeskanjers

Van de redactie

Voor kinderen met taalachterstand

Begin dit jaar is VoorleesExpress Oosterhout succesvol van start gegaan. Kinderen met een taalachterstand worden 20 weken thuis voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. In januari gingen alle vrijwilligers tegelijk van start in de wijken Slotjes-Midden en Oosterheide. Vanaf nu kunnen vrijwilligers ieder moment instromen, zodat gezinnen ook ieder moment kunnen beginnen. En ze gaan nu ook voorlezen in Dommelbergen.

OOSTERHOUT - Ook vrijwilliger worden? De VoorleesExpress zoekt vrijwilligers die willen voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. Een half jaar lang ga je voorlezen bij het gezin thuis. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal- en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Sluit voor meer informatie aan bij de informatiebijeenkomsten op woensdag 28 november en dinsdag 18 december 2018. Inloop 19.15 uur, start om 19.30 uur.

Aanmelden kan via voorleesexpress@theek5.nl of neem contact op met de projectleider, Margo van Breugel, 085-74 41 052 of kijk op www.theek5.nl/voorleesexpress.

De VoorleesExpress is een landelijk initiatief. Het stimuleert de taalontwikkeling en verrijkt de taalomgeving van kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deelnemen aan de VoorleesExpress beter presteren op taalvaardigheid zoals boekoriëntatie, begrijpend lezen en woordenschat.

Ook is de taalomgeving in huis verrijkt, ouders hebben meer plezier in voorlezen en zien het belang van lezen meer. Het aantal bibliotheekbezoeken is toegenomen. En de kinderen kijken vaker en langer in boeken.

Aan de slag

Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond.

De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling.

Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal.

Daarbij ben je een coach voor de ouders en streef je ernaar dat zij zelf hun kinderen blijvend stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

De VoorleesExpress valt binnen de Brede Buurt: dit wijkgerichte en stedelijke programma is een initiatief van MOOVE Osterhout, h19 Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Theek 5 en gemeente Oosterhout in samenwerking met de scholen, sport- en cultuurverenigingen en andere maatschappelijke instellingen in Oosterhout.

Meer berichten