De Zingende Koffiekar: 'Het zingen zit in ons! Het maakt niet uit hoe gek je doet, als mensen maar niet zien dat je twijfelt’
De Zingende Koffiekar: 'Het zingen zit in ons! Het maakt niet uit hoe gek je doet, als mensen maar niet zien dat je twijfelt’ (Foto: )

"Het maakt niet uit hoe gek je doet"

'Een optreden van de Zingende Koffiekar is immer een belevenis op maat', staat op de website. Leanne, Ingrid, Petra, Nico en Steven zijn 'De Zingende Koffiekar', althans, hun alter-ego's de Diva, de Diridingus, de Koffiejuf, de Nerd en de Techneut. Soms is het moeilijk om de 'gewone' mensen en de alter-ego's uit elkaar te houden.

DONGEN - "Wij treden vanaf 2011 op in deze samenstelling," vertelt Nico. "Wij zijn begonnen als achtergrondkoor bij het musicalproject Kundalini en zijn daarna als theaterkoor Nootoir verder gegaan. Nootoir ging uit elkaar. Wij wilden met ons vijven iets anders gaan doen. In plaats van 'groot, groter, grootst', 'klein, kleiner, kleinst', niet alleen maar zingen als koortje, maar interactie, theater."

Vooral dat laatste was spannend, want dat had niemand van ons ooit gedaan. "Wij zochten een formule en vonden die uiteindelijk in de koffiehoek. Daar gebeurt het op het werk, de roddels, de politiek, de grappen, het leven in een notendop." De naam voor de nieuwe formule werd 'De Zingende Koffiekar'.

De vijf types van de Zingende Koffiekar liggen dicht bij henzelf. Deze types zijn de bouwstenen voor de voorstelling. "Wij maken altijd een voorstelling op maat. Wij vragen vooraf informatie en maken naar aanleiding daarvan een verhaal, met anekdotes en liedjes. Onze voorstellingen zijn heel laagdrempelig. De interactie met het publiek is belangrijk. Wij treden op voor en met mensen, lopen de polonaise, laten mensen meezingen, staan tussen het publiek."

Door de jaren heen leerden Leanne, Petra, Ingrid, Steven en Nico veel. "Dat was niet altijd gemakkelijk. Wij voelen ons nu zeker als wij op het podium staan. Je bent op een gegeven moment een grens voorbij, durft over de schaamte heen te stappen. Het maakt niet uit hoe gek je doet, als mensen maar niet zien dat je twijfelt."

De Koffiekar heeft een breed repertoire, van musical tot pop, van solostukken tot à capella. Leanne: "Nico en ik schrijven de programma's. En ik zoek de liedjes bij de anekdotes. Dat vraag ik niet vooraf aan de andere leden."

De Zingende Koffiekar brengt een kwalitatief goed zangproduct, waarin meerstemmige stukken zeker een uitdaging vormen. "Wij zouden met dit concept ons brood kunnen verdienen."

Tot slot een omschrijving die De Zingende Koffiekar typeert: 'het zingen zit in ons, de muziek….het is fijn om emoties te delen met vrienden en op te kunnen treden voor anderen. Dit maakt ons blij tot de macht 3'. Het echte slot is een privé-optreden: het prachtige nummer 'The Angel' en het openingsnummer waar elk optreden mee begint. Wat mooi!

Voor meer informatie:

www.dezingendekoffiekar.nl

Tekst: Lia van Gool

Meer berichten