Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Zwarte broer

De magie van het Sinterklaasfeest. Wat was ik toch onrustig toen ik nog geloofde. Wekenlang deed ik 's nachts geen oog dicht. Ik zette m'n schoentje, ging naar bed en staarde urenlang naar het plafond. Ieder geluidje was voor mij aanleiding om op te springen en naar beneden te rennen. Kijken of ik Sinterklaas of Zwarte Piet kon betrappen. Het bleef slechts bij het maken van aanstalten, want mijn moeder sliep uiteraard ook niet. 'Hierrr blaive!', fluisterde ze heel hard, bang om de rest van het gezin wakker te maken. Hard fluisteren, probeer dat maar eens. Dat kon alleen mijn moeder. Waarom ik niet naar beneden mocht, begreep ik niet.

Daarna ging ik urenlang voor het raam naar buiten zitten turen. Om 5.30 uur hoorde ik steevast gestommel. Iedere ochtend. Klaarwakker was ik. Heel gek, dat gestommel was gisteren ook al, dacht ik. Het was gewoon onze buurman die naar buiten stapte. Die ging werken. Hij leek niet eens op Zwarte Piet. Hij heette alleen Piet, meer niet.

Overdag op school was ik niet vooruit te branden. Ik geeuwde me door de dag heen. Gesloopt kwam ik thuis. 'Mama, mag ik vanavond mijn schoen zetten?' Mijn moeder liet me toen voortaan 's ochtends mijn schoen zetten, zodat er 's avonds wat in zat. Met als gevolg dat ik de hele dag op school liep te stuiteren.

En vandaag kwam Sinterklaas op school. Ik was die ochtend volledig in trance. Geobsedeerd door de betovering van Sinterklaas, zag ik mijn oudere broer trekkebenend het huis verlaten. Hij had een flinke schop gehad tijdens de zondagse voetbalpartij. Er klonk een hele schorre 'houdoe!', want de derde helft had ie desondanks niet overgeslagen.

Een uurtje later kwam Sinterklaas de klas binnen. En heel opvallend± Zwarte Piet strompelde er een beetje achteraan. Had ik zojuist in onze keuken ook niet iemand zo mank zien lopen, dacht ik. Toen ik Piet met een hese stem 'dag kinderen' uit hoorde rochelen, was de vertwijfeling compleet. Ik zette die avond mijn schoen en vroeg aan mijn broer: 'mag ik vannacht bij jou slapen?'

Meer berichten