De Thor II op beeld uit het archief van Cees Schuller
De Thor II op beeld uit het archief van Cees Schuller (Foto: Thor II (archief Cees Schuller))

Lezing over de Thor stoomveerdiensten

GEERTRUIDENBERG - Donderdag 20 december geeft Cees Schuller een lezing over Rederij de Thor bij Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe. De lezing vindt plaats in De Schattelijn te Geertruidenberg, vangt aan om 20.00 uur en de toegang is gratis

In de 19 de eeuw kwam het vervoer met stoomschepen van personen, goederen en vee op gang en in 1846 werd in Geertruidenberg de eerste stoombootdienst opgericht die voer met raderstoomboot Stad Geertruidenberg. In 1858-1862 ging die dienst over in een andere stoombootdienst die in 1862 een nieuwe raderstoomboot liet bouwen: ‘Stad Geertruidenberg’ genoemd. Aan het eind van de negentiende eeuw ging deze waarschijnlijk ter ziele, want in 1900 nam de rederij Arie Smit uit Slikkerveer, later rederij THOR genoemd, de stoombootdienst over.

Deze rederij onderhield diensten vanuit Waalwijk, Geertruidenberg en Willemstad op Dordrecht en Rotterdam en waarbij onderweg diverse plaatsen zoals Capelsche Veer, Dussen, Keizersveer en Drimmelen werden aangedaan. Rederij De Thor heeft in de loop van de jaren 10 schepen in de vaart gehad. Zij heetten Thor I, Thor II, Thor III enz. In het begin voer men met stoomschepen, maar in de jaren tussen WOI en WOII werden die vervangen door motorschepen.

Meer berichten