Foto: Foto:

Column Jes!-sica Voets: Stilte

Het was tijd voor stilte. Op alle gebied. Ik had even genoeg van de drukte van de afgelopen tijd. Er was afspraak na afspraak geweest en ook de Jes! socialmedia-accounts vergden veel tijd, want dat gaat in de avonden en weekenden gewoon door. Appjes, Messenger-berichtjes, Youtube, Facebook en mailtjes. Het is allemaal heel leuk, maar nu was ik er klaar mee. Tijd voor socialmedia-stilte én letterlijke stilte. Stiltedagen dus.

Ik had al wat ervaring met stiltedagen en een parttime stilteretraite. Maar de laatste retraite was nogal pittig geweest: alles wat ik ooit zo lekker had weggestopt, kwam naar boven. En dat ging er heel fysiek aan toe. Op z'n zachts gezegd niet leuk dus. Ondanks dat ik me met een blij gevoel voor de nieuwe retraite had aangemeld, zag ik er daarom kort tevoren behoorlijk tegenop. Daarnaast had deze kwebbelkous nog nooit een 4-daagse retraite gedaan. Ik dacht: Vier dagen stilte! Dat lukt me nooit! En daar heb ik trouwens ook helemaal geen zin in!

Want als je stil bent, écht stil bent, en langer stil bent, komen je gedachten en patronen duidelijk naar voren. En juist in die stilte en met weinig anders te doen, kan dat erg confronterend zijn.

Met veel zin in een socialmedia-pauze, meldde ik me overal af en zette ik mijn wifi uit. Met echter veel tegenzin en met lood in mijn schoenen, vertrok ik zo'n drie weken geleden dan toch maar naar de retraite. Het voelde alsof ik naar de slachtbank ging…

En ja, het was inderdaad confronterend. Maar ook zalig. Wat heb ik genoten van de stilte, het eten, de stilte, van ertussenuit zijn, de stilte, van even helemaal geen gedachten en, nog meer stilte…Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wat die retraite nu precies met me heeft gedaan. Maar wat was die rust fijn. De socialmedia-pauze heb ik zelfs toen ik thuis was nog dagen volgehouden en bovendien log ik mezelf voortaan 's avonds en in het weekend uit.

Rust. Stilte. Heeeeerrrrrlijk!

www.rozoradio.nl/jes

Jes!-sica Voets

.

Meer berichten