Markt en Geertruidskerk in de winter
Markt en Geertruidskerk in de winter (Foto: Rob van Hal)

Stadswandeling plus Geertruidskerk

GEERTRUIDENBERG - Op donderdag 27 december is er in Geertruidenberg weer een stadswandeling met rondleiding door de Geertruidskerk. De wandeling start om 14.00 uur bij de VVV aan de Markt 46, en kost € 4,50 voor volwassenen, kinderen betalen € 1,50. Kaartjes kunt u kopen bij het VVV kantoor. Reserveren is niet nodig.

Een woordvoerster van de VVV vertelt: "Na de kerstdagen is het heerlijk om eens even naar buiten te kunnen gaan. Onze stadsgids neemt u mee voor een stadswandeling en een bezoek aan het voormalig Stadhuis. Ook de prachtige Geertruidskerk zal in de rondleiding worden opgenomen."

"De bouwgeschiedenis van de Geertruidskerk gaat terug tot ongeveer 1200. Door de eeuwen heen hebben perioden van bloei, maar ook branden en oorlogen de kerk vele gedaanten gegeven. In de laatste decennia van de 20e eeuw zijn zowel het interieur als het exterieur in volle glorie gerestaureerd. Unieke rouw- en tekstborden, de bouwrelicten en de nooit voltooide crypte geven een bijzondere inhoud aan de rondleiding door deze kerk."


"Als u ook Museum De Roos, Markt 46, wilt bezoeken, kunt u dat doen tegen gereduceerd tarief een uur vóór de stadswandeling. Naast de vaste collectie kunt u in het museum de expositie ´Museum De Roos Pakt uit!´ bekijken. Het museum is zondags open van 13.00 tot 16.00 uur. Museumkaart is geldig. De toegangsprijs voor het museum in combinatie met de stadswandeling is slechts € 2,00, i.p.v. € 4,00."

Ook de tentoonstelling over Raamsdonksveer en de Biesbosch is zeer de moeite waard. Vanaf het eerste weekend van oktober is het terrein van Dok 12, aan de Kartuizerstraat in Raamsdonksveer, als een klein Openluchtmuseum ingericht. Hier is de tentoonstelling 'Raamsdonksveer en de Biesbosch' te bezoeken.

Aan de hand van foto's, film, materialen en nagebouwde keten en huizen, gaat het Veers Erfgoed terug naar het leven van een Veers Biesboschgezin.

Op donderdag 20 december is er een lezing van de Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe over de 'Thor stoomveerdiensten naar Rotterdam' in De Schattelijn in Geertruidenberg.

In de 19e eeuw kwam het vervoer met stoomschepen van personen, goederen en vee op gang en in 1846 werd in Geertruidenberg de eerste stoombootdienst opgericht die voer met raderstoomboot Stad Geertruidenberg. In 1858-1862 ging die dienst over in een andere stoombootdienst die in 1862 een nieuwe raderstoomboot liet bouwen: 'Stad Geertruidenberg' genoemd.


Op 15 oktober 1900 nam de rederij Arie Smit uit Slikkerveer, later (15 juni 1931) rederij THOR genoemd, de stoombootdienst over.


Deze rederij onderhield diensten vanuit Waalwijk, Geertruidenberg en Willemstad op Dordrecht en Rotterdam en waarbij onderweg diverse plaatsen zoals Capelsche Veer, Dussen, Keizersveer en Drimmelen werden aangedaan.

Meer berichten