Foto:

Jes!-interview: één team, één taak!

Respect, discipline, één grote familie, 'go hard or go home', en: één team, één taak! Dat zijn de woorden van wereldkampioen kickboksen Ahmed Hasman en Joey Smits: Thaibokser en eigenaar van sportschool Team Smits. Met de juiste trainer zorgt kickboksen namelijk niet voor agressie, maar juist voor een uitlaatklep. Maar, daar heb je wel een pand voor nodig!

REGIO - Joey was al eerder te zien in de (landelijke)media: Zijn huidige pand voldoet niet aan het bestemmingsplan van de gemeente, waardoor Joey en zijn pupillen –na drie maanden uitstel- in februari op straat staan. Zijn pupillen raken dan hun 'steunpilaar' kwijt, want deze sportschool is meer dan alleen vechtsporttraining. Team Smits is een 'hechte familie', waar mensen gelijk zijn en elkaar helpen, zelfs met huiswerk als dat nodig mocht zijn. De gemeente ziet hiervan de maatschappelijke waarde, maar toch komen ze er samen maar niet uit. Het lijkt een verhaal zonder eind, waarbij panden niet worden goedgekeurd, of onbetaalbaar zijn voor Joey.

Joey: "We zijn gevestigd in de achterstandswijk Tilburg-Noord. Veel kinderen die bij ons trainen, zouden zonder de training in de problemen of criminaliteit terecht komen. De kickbokstraining zorgt ervoor dat de kinderen hun energie en agressie in de ring kwijtraken. Daarnaast geeft het een doel en leert hen respect en discipline, waardoor ze op het rechte pad blijven."

Joey's pupil Ahmed Hasman beaamt dit, want zonder de kickbokstraining bij Joey, zou hij waarschijnlijk in de criminaliteit zijn beland. Ahmed werkt, volgt een sportopleiding en een intensief kickboks-schema: "Mijn dagen zijn ontzettend vol, ik heb helemaal geen tijd om in de problemen te komen. En als het op school niet goed gaat, mag ik van Joey niet komen trainen, maar moet ik zorgen dat ik goede cijfers haal." Daarnaast is het voor Joey onacceptabel als zijn pupillen hun fight-skills misbruiken: "Vechten doen we hier, in de ring, en niet daarbuiten. Doe je dat wel, dan staat daar een consequentie tegenover, zoals bijvoorbeeld een schorsing.

Maar, hoe straks verder?

Zeven Tilburgse politieke partijen hebben zich achter Joey geschaard, waardoor hij op 14 januari zijn verhaal mag vertellen bij de gemeenteraadsvergadering. Ondertussen roept Joey de lezers van Het Kanton op voor de 'gouden tip' voor een Tilburgs pand van minimaal 700 vierkante meter. Joey: "Kun je ons helpen aan een nieuwe locatie? Laat het dan alsjeblieft weten."

Alleen dan kunnen Joey, Ahmed en alle andere pupillen doorgaan met waar zij voor staan: Hard trainen en er zijn voor elkaar, als één grote familie, met één team, één taak.

En misschien kunnen we daar allemaal wel wat van leren, zo richting de feestdagen…

Joey en Ahmed zijn met hun inspirerende verhaal deze week te horen bij Jes! radio: zondag 19.00-20.00 uur via: www.rozoradio.nl/jes en te zien in de Jes! Talkshow op Youtube: Jessica Voets Jes!

www.teamsmits.nl

Meer berichten