Het gehele interview met Hans en Erna is a.s. zondag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! radio via: www.rozoradio.nl/jes (foto: Paul Tolenaar)
Het gehele interview met Hans en Erna is a.s. zondag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! radio via: www.rozoradio.nl/jes (foto: Paul Tolenaar) (Foto: foto: Paul Tolenaar)

JES!-interview: Erna en Hans staan in hun kracht!

Je stigma's laten varen over mensen in de bijstand, begrip hebben voor de ander en communiceren vanuit liefde. Het klinkt als een mond vol, haast onhaalbaar en te veel om allemaal in één artikel uit te leggen. Maar toch is dit wat levenspartners Hans Udo en Erna Smeekens voor ogen hebben. Zelf bekend met een uitkeringssituatie, dagen zij nu mensen uit om in hun kracht te staan.

Door Jessica Voets

REGIO - "Er is een grote groep mensen die in de bijstand zit, waarvan een deel wellicht nooit uit de bijstand komt. Maar juist daar zit veel talent!" Erna's ogen twinkelen als ze dit zegt en Hans lacht met haar mee. Zelf genoot Erna ooit een bijstandsuitkering. Na een moeilijke scheiding, waarna ze er met haar vier zoons alleen voor stond, een NLP opleiding én fulltime werk belandde ze in een burn-out en in de bijstand. Erna: "Ik kwam erachter dat ik drieënveertig jaar een marionet ben geweest van de negatieve dingen die ik mezelf vertelde en van wat de wereld van mij verwachtte. Het Boeddhisme, NLP en verbindende communicatie hebben mij tools gegeven om hier anders mee om te gaan. Nu denk ik: Dit ben ik en accepteer me maar zoals ik ben. Dat is het grootste geschenk wat ik mezelf ooit heb kunnen geven."

Ze is vervolgens Tientjes Breda, de Tientjes Academie en coöperatie de Vrije Uitloop gestart. Allemaal organisaties die minima uitdagen om in hun kracht te staan. Tijdens één van haar inspiratiesessies ontmoette ze Hans, die op dat moment werkloos was. Hans: "Ik kom uit de re-integratiewereld en zei altijd: werkloosheid is een kans. En nu heb ik die kans." Samen hebben ze niet alleen geleerd om verbindend en liefdevol naar elkaar te communiceren, maar runnen ze ook de Tientjes Academie. Erna door het geven van cursussen en workshops, en Hans als stille (regel)motor op de achtergrond. Bij Tientjes Breda worden er vanuit wederkerigheid leuke activiteiten georganiseerd, de Tientjes Academie geeft minima de mogelijkheid tot het volgen van (NLP) opleidingen en met de Vrije Uitloop kunnen zogenaamde 'scharrelondernemers' door 'ondernemerschap naar vermogen' een deel van hun uitkering zelf verdienen. In veel omringende plaatsen bestaat dit initiatief niet, al staat de coöperatie wel open voor aanmeldingen.

Zodat je net als Hans en Erna, je talent ontwikkelt en in je kracht gaat staan…

Gelukkig Nieuwjaar!

Op 26 januari vanaf 19.00 uur, zal Jessica Voets tijdens de Bredase cultuurnacht in de Waalse Kerk live in gesprek gaan met Erna.

Daarnaast zal Jessica i.s.m. met Anita van der Helm vier andere bijzondere gasten interviewen. Dit inspirerende event bijwonen? Meer info via: cultuurnachtbreda.nl

tientjesbreda.nl

devrijeuitloop.nl

Meer berichten