Foto:

BOMBAST: Bastennaaien & Geocachen

Door Casper van Aggelen

OOSTERHOUT - 'Boven de grond of erin begraven, nooit zal ik de strijd tegen zuurpruimerij staken!' Al bouw je de hele stad op mijn buik!' werd ooit door de Oernar BOMBAST geroepen. BOMBAST, de sage die twee jaar geleden het levenslicht zag, maar onbewust al heel lang in Oosterhout regeerde, laat steeds meer van zich horen. Zo kan je sinds deze kerst 'geocachen' met en naar Bombast en werd er een eerste Bastennaaien-dag georganiseerd.

Was er al een speurtocht speciaal voor kinderen, nu hebben Bombast-adepten Armand Hartmans en Kees Luijten de avonturen van de Oernar op Geocash gestalte gegeven. Geocaching is een populaire buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of smartphone. Het doel is om ergens ter wereld een zogenaamde 'cache' (verstopplaats of route) te vinden. Over de gehele wereld liggen miljoenen van deze 'schatten' verstopt en het spel kent wereldwijd eveneens miljoenen beoefenaars.

Inspiratie genoeg om ook een cache in Oosterhout te gaan verstoppen die na het vinden het verhaal van Bombast uitlegt aan de vinder. Een mooi initiatief om bewoners van- en bezoekers aan deze Bourgondische stad kennis te laten maken met Oosterhout en dé Oernar Bombast, bron van al het goeds.


Ben je nog op zoek naar iets leuks om te doen tijdens deze kerstvakantie? Download een Geocache app op je telefoon en voer in het zoekvenster de code GC7CA81 in, of zoek het startpunt van deze 3,5 km lange multi cache route op de kaart van Gemeente Oosterhout. De route is nu nog alleen te zien in een premium (betaald) account. Armand en Kees werken er nu aan om hem ook voor de gratis accounts toegankelijk te maken.

Laat jij je ook meenemen in dit avontuur? Veel plezier… met alle gevolgen van dien. Een lange rij aan naaimachines op vier grote tafels, tientallen vrijwilligers, groen-rode stof, belletjes aan een koordje en naamplaatjes van leer met op elk een unieke naam, beginnend met een 'B': op de galerij rond de voormalige zwembadbak van de Blikken werd afgelopen zaterdag de eerste Bastennaaiendag gehouden. De Bast is het symbool van de beweging die Bombast veroorzaakte: een schouderstuk in het rood en groen, te dragen bovenop je gewone carnavalskleding.
Zo'n driehonderd werden er besteld, de mensen achter Bombast proberen ze voor carnaval te produceren.

Meer berichten