Het gehele interview met Philip Beekman is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! radio via: www.rozoradio.nl/jes
Het gehele interview met Philip Beekman is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! radio via: www.rozoradio.nl/jes (Foto: )

Leefbare wereld voor kleinkinderen

Door Jessica Voets

Interview Jes!

"Nu ik kleinkinderen heb, vind ik het belangrijk om duurzaam met de aarde en onze energie om te gaan. Want wat wij als mensheid doen, zullen onze kleinkinderen merken. Dus, hoe laten wij onze wereld achter?" De 66-jarige Philip Beekman is vrijwilliger voor 'Grootouders voor het Klimaat'. Een organisatie met als motto: Geef je kleinkind het mooiste cadeau: een leefbare wereld…

REGIO - Als kind hield energieverbruik hem al bezig. Tijdens de Suez-crisis werden de gevolgen van het ontbreken van brandstof namelijk wel erg zichtbaar. Philip sloot zich vervolgens in de jaren '70 aan bij Witkar: een organisatie die elektrische auto's uitleende in de Amsterdamse binnenstad. Witkar was zijn tijd echter (te) ver vooruit, waardoor een goede automatisering van dit concept niet mogelijk was. Later, in zijn directiefuncties bij Fokker, Phillips en Essent heeft Philip juist veel geleerd over automatisering en energiezuinigheid.

Zijn pensioen was voor hem geen reden om op zijn lauweren te rusten. Hij wilde zijn ervaring en kennis gebruiken om zijn maatschappelijke steentje bij te dragen: "Van huis uit heb ik meegekregen dat je de maatschappij met elkaar maakt. Het is dus van belang om te doen wat nodig is om die maatschappij in stand te houden en te verbeteren. Want de schade die we nu aanrichten, is pas op lange termijn – vanaf 2050 - echt zichtbaar."

De gemiddelde Nederlander stoot volgens Philip zo'n 12 ton CO2 per jaar uit. Dat is drie maal zo veel als een gemiddelde wereldburger. Voor 'Grootouders voor het Klimaat' reden temeer voor actie. Zo demonstreren opa's en oma's elke eerste en derde donderdag van de maand in politiek Den Haag. Philip: "Politici willen wel verandering doorvoeren, maar aarzelen of burgers het wel willen. Daarom moeten we dat zichtbaar maken en is demonstreren belangrijk." Daarnaast lezen de klimaatopa's en oma's in hun eigen woonplaats op een leuke en informatieve manier voor aan groepen kinderen en kun je via de website (ook als je geen grootouder bent), een manifest ondertekenen. Dit manifest sluit aan bij de doelen van Urgenda en wil in 2030 een energiesysteem zonder CO2 uitstoot, met 100% duurzame energie.

Maar, zijn deze nobele doelen ook haalbaar? Philip: "Als we dit willen, is het zeker haalbaar. Maar we zullen dan wel alle zeilen moeten bijzetten. Dit kan bijvoorbeeld door als samenleving de CO2 uitstoot te verminderen, maar het begint met het aanpassen van je persoonlijke energieverbruik."

Om zo een stap te maken richting het mooiste cadeau aan jezelf en onze nakomelingen: Een leefbare wereld…

Grootouders voor het Klimaat is op zoek naar enthousiaste opa's en oma's.

Voor meer informatie en het manifest:

www.grootoudersvoorhetklimaat.nl

Meer berichten