Foto:

Proef de smaak van het platteland

Dorpsboerderij 't Bruijntje wordt sinds 1893 bewoond door de familie de Bruijn. Oorspronkelijk gelegen aan het Smidseind in Raamsdonksveer. De Grote Brand in 1909 maakt hier een einde aan. Door een blikseminslag in de boerderij ging heel het Smitseind in vlammen op. Prins Hendrik besloot daarom een bezoek te brengen aan de ramp in het pittoreske dorp.

RAAMSDONKSVEER - De straat werd herbouwd onder de naam Prins Hendrikstraat, waar sindsdien de boerderij is gevestigd. Ruim drie generaties verder, wordt deze boerderij nog steeds als agrarisch bedrijf gerund. En is daarmee de nog laatste praktiserende boerderij binnen de dorpskern van Raamsdonksveer en als zodanig uniek.

Daar waar Raamsdonksveer rond 1950, veertig agrarische bedrijven telde, is familie de Bruijn inmiddels de laatste der Mohikanen.

Door het vertrek de boeren en de komst van onder andere de supermarkten is de afstand van de burger tot de boer zowel letterlijk als figuurlijk groter geworden.

Vroeger wist je waar je voedsel vandaan kwam. Tegenwoordig zijn er maar weinig kinderen die de oorsprong van hun voedsel kennen. Melk komt uit een pak, aardappels uit een plastic zak en eieren uit een doosje. Dorpsboerderij 't Bruijntje wil daar een verschil in gaan maken...

Arjan de Bruijn vertelt: "Vanuit de boerderij worden onze eigen aardappelen, uien, eieren verkocht, daarnaast bieden we we regionale collega's.de mogelijkheid hun producten via onze winkel te verkopen. Zowel vers als ambachtelijke gemaakte streekproducten. Hiermee laten we zien dat er in de regio veel gebeurt op het gebied van het zelf verwerken van agrarische producten. Gemaakt met veel passie gebaseerd op oude recepten zonder kunstmatige toevoegingen en de nadruk op duurzaamheid. Variërend van boerenzuivel tot landwijnen. Ieder product met zijn eigen verhaal, stuk voor stuk pareltjes uit Brabant."

Met het geplande herstel van de moestuin, en het oude kippenhok wordt de allure van het boerenerf van 1950 teruggebracht. "Tevens wordt een demonstratieruimte ingericht, waar we demonstraties gaan geven in het verwerken van producten. Hiermee willen de afstand tot het platteland verkleinen Dit alles op een unieke locatie op een boerderij, waar sinds 1893 het boerenvak wordt uitgeoefend en waar alles nog steeds het boerenleven ademt.

Wilt u al een stukje meeliften naar het platteland? Geen probleem.

Dorpsboerderij 't Bruijntje is geopend op:

Maandag van 13:00 – 17:00 uur

Woensdag van 13:00 – 17:00 uur

Vrijdag van 11:00 - 17:30 uur

Zaterdag van 9:00 -16:30 uur

Gelegen in het centrum van Raamsdonksveer, goed bereikbaar te voet of met de fiets. Komt u met de auto? Dan kunt u parkeren op ons erf.

Dorpsboerderij
't Bruijntje

Prins Hendrikstraat 26

4941 JN Raamsdonksveer

Tel: 06-24738091

info@hetbruijntje.nl

www.hetbruijntje.nl

Meer berichten