Foto:

Flitsende start met freestyler Nassar

Druppelsgewijs kwamen leerlingen van het Dongemond College vorige week dinsdag tijdens hun lunchpauze binnen in de naastgelegen sporthal om aanwezig te zijn bij de kick off van de Try Out-week. Wereldkampioen freestyle voetballer Nassar el Jackson gaf er een interactieve voetbalshow met veel panna's. Met de flitsende start werd aandacht gevraagd voor het nieuwe initiatief Try Out waarvan de gemeente Geertruidenberg landelijk de primeur heeft.

RAAMSDONKSVEER - Try Out kan gezien worden als het vervolg op het succesvolle Sjors Sportief en Sjors Creatief. Het Sjors-programma wordt in zo'n tachtig gemeentes in Nederland uitgevoerd; gemeente Geertruidenberg staat altijd in de top 3 als het gaat om aantal inschrijvingen per inwonersaantal.

"Bij Sjors richten we ons specifiek op kinderen uit de gemeente van de basisschoolleeftijd", vertelt Buurtsportcoach Hennie van Kuijk. "Dit loopt super goed: vorig jaar meldden zich 1174 kinderen aan voor Sjors Sportief en 817 voor Sjors Creatief. Zo'n tien procent hiervan meldt zich uiteindelijk ook aan als lid van een club of vereniging. Ook voor dit jaar verwachten we veel inschrijvingen."

Het succes smaakt naar meer. Dus proberen de Buurtsportcoaches samen met het Dongemond College en sport- en cultuuraanbieders nu met Try Out de leerlingen van het voortgezet onderwijs te bereiken.

"Sjors Sportief is ook bij deze leerlingen al bekend. We willen nu een vervolg aanbieden op Sjors, maar dan meer passend bij de leeftijd van de middelbare scholieren. Er was al aanbod, maar dat kwam vaak via de verenigingen zelf. Nu gaan we alles weer centraal aanbieden waardoor leerlingen een goed overzicht hebben op wat er voor hen op gebied van sport en cultuur te beleven valt in hun gemeente. Op deze manier wordt het laagdrempelig om bijvoorbeeld een proeflesje te volgen."

Tijdens de Try Out week konden leerlingen tijdens de pauzes en gymlessen alvast kennismaken met een aantal clinics.

Doel was de leerlingen enthousiast te maken zodat ze straks op de website gaan kijken of er buiten schooltijd wat cursussen of workshops te volgen zijn. Het aanbod is breed en alles behalve standaard: skateboarden, lasergamen, volgen of een DJ-workshop.

"We houden kosten voor deelname zo laag mogelijk of liefst gratis. Ik hoop dat Try Out de komende jaren net zo'n begrip zal worden als Sjors Sportief. Als we dat kunnen realiseren dan hebben we het goed gedaan."

De aftrap was in ieder geval geslaagd. Na een woordje van wethouder John van Vugt, vergaapten leerlingen zich aan de balkunsten van Nassar el Jackson. Met vette beats als achtergrond leek de kick off prima aan te sluiten bij de doelgroep.

Tekst: Door Marcel Donks

Try Out in gem. Geertruidenberg

Meer berichten