Per direct einde aan popverbranding in Kaaiendonk

Er komt per direct een einde aan de popverbranding in Kaaiendonk (foto: Ruben van Straten)
Er komt per direct een einde aan de popverbranding in Kaaiendonk (foto: Ruben van Straten) (Foto: Ruben van Straten)

Zestig jaar lang brandde de Smulnar af op de Markt in Oosterhout. Tenminste…als de wind, een opengebroken Markt of een te natte pop het afbranden niet in de weg stond.

Kort na de afgelopen carnaval kreeg de OCS de mededeling vanuit de gemeente dat niet langer zou worden meegewerkt aan het laten afbranden van de Smulnar. Hierdoor ontstonden twee mogelijkheden: of afzien van het in brand steken van de Smulnar of het, op eigen risico van de OCS, de Smulnar afbranden zonder deskundige ondersteuning met alle risico‘s van dien voor publiek en omwonenden, maar ook voor de OCS. Na lang wikken en wegen is besloten voor de eerste optie. Dit mede gezien vanuit de optiek dat alle risico’s met name voor anderen moeten worden geminimaliseerd.

Het is een besluit dat met pijn in het hart is genomen, maar het bestuur van de OCS wil en mag het publiek en de omgeving niet willens en wetens aan gevaar blootstellen.

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een alternatieve afsluiting van carnaval.

Hoe de OCS dit gaat doen blijft nog even geheim, maar het zal zeker het begin zijn van een nieuwe traditie die zeker niet zal onderdoen voor de (vaak maar gedeeltelijk) afbrandende Smulnar.

Meer berichten