Foto: Foto:

Column Jes!sica Voets: Veertig

Volgende week vrijdag is het zover. Ik word veertig! Als je mijn columns vaker leest, heb je het afgelopen jaar gemerkt dat dit nogal een dingetje is voor me. Als het me gegeven is, begint dan de tweede helft van mijn leven. Maar, het klinkt ineens zo oud en daarnaast merk ik dat mijn lichaam verandert. Ook dacht ik dat mensen boven de veertig 'het allemaal wel wisten'. Maar dat bleek een teleurstelling. Dus heb ik mijn verwachtingen daarover behoorlijk bij moeten stellen. Sommige mensen zijn namelijk op hun twintigste al prettig in de omgang, maar anderen zijn op hun zestigste nog steeds horken. En zullen waarschijnlijk ook nooit veranderen. Volgens mij gaat het er meer om of je jezelf wilt ontwikkelen en wilt leren in het leven.

En dat, is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want bepaalde patronen zijn soms zo ingesleten, dat ze verrekte lastig te veranderen zijn! Zo heb ik bijvoorbeeld mezelf altijd stoer voorgedaan, maar was ik ondertussen voortdurend bezig om anderen te pleasen, en ging ik daarbij telkens over mijn grenzen. De balans tussen geven en nemen was daardoor zoek. En je raadt misschien al wel wat voor type mensen je dan aantrekt… Daar word je niet zo vrolijk van. Hoog tijd dus om dat aan te pakken in mezelf. ;-)

Helaas zijn er geen toverstafjes die oude patronen zomaar in het niets op laten lossen. Maar door mijn valkuilen te herkennen en te accepteren, merk ik wel dat er langzaamaan meer mildheid ontstaat. Meer mildheid naar lichamelijke veranderingen, naar mijn ongeduld, naar het op de ander gericht zijn en alsmaar tevreden willen stellen. En leer ik zowaar –met veel vallen en opstaan- grenzen stellen.

Het begin van de tweede helft van mijn leven: Mijn werk is geweldig, ik herken mijn valkuilen, mijn relaties zijn wederkeriger en ik neem me voor om een leven lang te leren. En gek genoeg voel ik me geestelijk steeds jonger, frisser en nieuwer worden.

Mijn veertigste verjaardag zou zomaar een nieuwe start kunnen zijn…

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Meer berichten