Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Piet Paulusma

Voor het eerst in zijn carrière had weerman Piet Paulusma een keer gelijk. Hij verwachtte een horrorwinter en dat werd het ook. Voor hemzelf dan.

Na 23 jaar wordt het contract met de populaire Oant Moarn-meteoroloog niet verlengd.

Tja, het was te voorspellen. Zijn de blokkeerfriezen al in opstand gekomen?

In september 1996 verscheen de Friese weerman voor het eerst op televisie bij SBS 6.

Zijn manier van presenteren - op locatie en soms in weer en wind - maakte hem ongekend populair.

Maar nu hebben ze Piet niet meer nodig. Zo zie je maar weer, niets is zo veranderlijk als SBS 6. De zender is waarschijnlijk bezweken onder de druk van de anti-Piet-beweging.

Ik vind het ontzettend jammer. Als Piet voorspelde dat morgen de zon ging schijnen, dan zaten we de hele dag in de stromende regen.

Het werd precies niet het weer wat hij had verkondigd. En daar stelde je je op zin. Op die manier werd Piet voor mij toch een hele betrouwbare weerman.

Als Paulusma bekendmaakte dat er baggerweer op komst was, dan zocht ik steevast mijn zwemspullen op. Of ik liep de volgende dag in mijn eentje door De Efteling. Heerlijk! Op Piets miskleunen kon je tenminste bouwen.

Ik ga die heerlijke overgangmomenten missen, van de realiteit naar de weervoorspelling. Dat ging dan ongeveer zo.

Piet: 'Ik ben vandaag op bezoek in bordeel 'De Zilte Mossel' in Schubbekutterveen. Hier naast mij staat een prostituee. Hallo, hoeveel klanten ontvang jij op een dag als vandaag met zulke hoge temperaturen?'

Daarop kreeg Piet dan een antwoord waar hij niet naar luisterde en wende zich weer tot de camera: 'En dan gaan we nu eens kijken of ons klimaat net zo broeierig is als hier in dit bordeel.'

Fantastische televisie! Dat moeten we nu gaan missen.

Hij zal het zelf wel aan hebben zien komen, voor mij kwam het toch als een donderslag bij heldere hemel.

Ik vind Piet een held. De enige normale Nederlander tussen al dat Randstedelijk gepeupel op de tv. Hopelijk wordt ´ie opgevangen bij Omroep Max. Wie gaat hem opvolgen?

Een nuchtere Fries misschien deze keer?

www.andymarcelissen.nl

Meer berichten