De leerlingen worden via videoboodschappen en andere leuke materialen aangemoedigd door Gianluca Nijholt, voetballer van NAC
De leerlingen worden via videoboodschappen en andere leuke materialen aangemoedigd door Gianluca Nijholt, voetballer van NAC

Theek5: leesproject Scoor een Boek!

NAC, Theek 5 en Nieuwe Veste bundelen hun krachten voor het leesproject ‘Scoor een Boek!’. Dit project koppelt de populairste sport van de wereld aan lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit Oosterhout en Breda te stimuleren met plezier te (blijven) lezen.

REGIO - Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Met Scoor een Boek! willen NAC, Theek 5 en Nieuwe Veste dat bereiken. In de komende 9 weken gaan minimaal 20 groepen leerlingen uit groep 5 en 6 van diverse basisscholen in Oosterhout en Breda zo veel mogelijk boeken lezen in de klas.

De leerlingen worden via videoboodschappen en andere leuke materialen aangemoedigd door Gianluca Nijholt, voetballer van NAC.

Aftrappen

Dinsdag 29 januari was de officiële start bij NAC. Gianluca Nijholt, Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste en Theo Peeters, directeur Theek 5 waren hierbij aanwezig.

Op maandag 4 februari was de aftrap voor de leesconsulenten van beide bibliotheekorganisaties. Zij gaan langs bij de deelnemende basisscholen, waar zij een filmpje met Nijholt als ‘aftrap’ aan de leerlingen tonen.

Over vier weken is het rust en bepalen Theek 5 en Nieuwe Veste de tussenstand. Na negen weken lezen, sluiten de leerlingen het project met ‘het fluitsignaal’ sportief af. Op 8 mei worden op het voetbalveld van Boeimeer leuke (voetbal) activiteiten georganiseerd.

Gianluca

"Lezen is belangrijk voor je ontwikkeling, dat heb ik zelf echt ondervonden. Ik woonde gedurende een groot deel van mijn jeugd in Schotland. Thuis was Nederlands de voertaal, daarbuiten werd Engels gesproken en uiteraard ook op school. Dus toen we naar Nederland gingen, had ik een taalachterstand. Om die in te halen, ging ik boeken lezen. Mijn favoriete jeugdboek? De Kippenvel serie. Sinds anderhalf jaar ben ik vader en lees ik mijn kleine elke avond voor. Daarom was ik, toen ze mij vroegen voor dit project, meteen enthousiast. Momenteel lees ik vooral luchtige boeken. Voetbalboeken zoals Ik Zlatan en het boek over Andy van der Meijde. Of die van Johan van de Heuvel. Met mijn Nederlands is het helemaal goed gekomen!", aldus NAC-speler Gianluca Nijholt.

Geschiedenis

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Afhankelijk van het gebied heeft de Bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Dit project is uniek omdat het hier 2 samenwerkende bibliotheekorganisaties betreft. Op deze manier kunnen wij een nog groter (supporters)gebied bereiken.

Meer berichten