Jan van Oosterhout: "Het liefst zou ik ze in opvallende kleuren afleveren. Dan valt de Wonderfoon nog meer op.”
Jan van Oosterhout: "Het liefst zou ik ze in opvallende kleuren afleveren. Dan valt de Wonderfoon nog meer op.”

Wonderfoon helpt bij dementie

Zorglocatie Riethorst/Buurstede heeft de Wonderfoon in gebruik genomen. De Wonderfoon is bedacht door de Nijmeegse ICT’er Leo Willems. Hij haalde medio januari 2019 het landelijke nieuws met zijn uitvinding. Hij deelde zelfs online zijn bouwplan, zodat iedereen die een beetje handig is zelf ook een ouderwetse draaischijftelefoon kan ombouwen tot Wonderfoon.

OOSTERHOUT - Dat binnen een paar weken op de zorglocatie in Oosterhout al twee Wonderfoons zijn geïnstalleerd, is onder meer te danken aan Jill van Blerck. De medewerkster van de facilitaire dienst van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland zag vorige maand het nieuwsbericht over de Wonderfoon op Facebook voorbijkomen. Ze twijfelde geen moment en attendeerde haar leidinggevende Petra Peters: “Ik vond het echt iets voor de mensen die bij ons wonen”, zegt Jill.

Via via kwam de zorgorganisatie terecht bij Jan van Oosterhout uit Made. Hoewel de 67-jarige zelf niets heeft met de zorglocatie voelde het voor hem goed om aan het bouwpakket te beginnen. “Mijn eigen vader begint vergeetachtig te worden. Dan komt de ouderenzorg toch dichterbij. En als ik zoiets voor mensen met dementie kan doen, dan doe ik dat graag”, zegt de gepensioneerde.

Na een weekeinde knutselen had Jan de eerste Wonderfoon af. Intussen heeft hij er meer vervaardigd. Bewoonster Henny Breijer draait na de kiestoon een willekeurig nummer op de draaischijf. Direct volgt een liedje van vroeger. “Da’s een Amsterdams nummer, doe maar een andere”, lacht de van origine Haagse dame. Bij het volgende nummer begint ze spontaan mee te zingen. “Ik ken dit nog wel, van vroeger!”, klinkt het enthousiast. En even later vertelt ze over haar herinnering.

Verpleegkundige Natasja Schriel is dankbaar voor de inzet van iedereen. “De Wonderfoon staat er nog maar net, maar hij doet echt wat met onze mensen. Als ze een liedje horen, zie je opeens een blije reactie op hun gezicht. Het is fijn dat ze op elk moment naar iets kunnen luisteren wat ze herkennen van vroeger. Voor mensen met dementie staat hun wereld op zijn kop. Herinneringen roepen vertrouwde gevoelens op en die zorgen voor minder angst en onrust.” Jan knikt tevreden. Hij heeft intussen al meer aanvragen voor Wonderfoons binnengekregen. “Ik maak ze graag en hoef er niks voor. Ik heb toch tijd genoeg om ze te maken."

Meer berichten