Foto:

"We willen knallen in Faantelaand"

Dit najaar gaf CV De Leo's in een brief bij Stichting Jeugdcarnaval Waspik aan dit jaar niet mee te zullen rijden in de optocht van Maoneblusserslaand (Waspik) op zondag. Belangrijkste reden: in Waspik kan niet met de complete wagen gereden worden en na tien overwinningen is de uitdaging in Waspik weg. Een aderlating voor de Waspikse optocht, maar een aanwinst voor die van Raamsdonksveer!

WASPIK/RAAMSDONKSVEER - De ene na de andere mooie praalwagen van CV De Leo's was afgelopen jaren te bewonderen in de optocht in Maoneblusserslaand. De vriendenclub deed jaren geleden als jonge gasten van 12 jaar met een omgebouwde skelter mee aan de optocht. Al snel werden de creaties groter.

"Wij waren jonge gasten toen die opkeken naar clubs als CV Ketel en de wagens van de wijken", blikt Nick Verschure van de Leo's terug.

"We hadden een droom om ooit ook met de grote beker in handen op het podium te staan. Die droom ging al snel in vervulling: van de twaalf deelnames hebben we tien keer de eerste prijs bij de grote wagen in ontvangst mogen nemen. Iets waar we enorm trots op zijn."

Toch werd het vieren van de overwinning in de afgelopen jaren minder uitbundig. Natuurlijk: met elke eerste prijs was de club blij, maar in het dorp werd op voorhand al gezegd dat De Leo's toch wel weer zouden winnen. "Daar moet je eigenlijk niet teveel waarde aan hechten, maar leuk is dat niet", vertelt Twan Verschure.

"Collega-bouwers van clubs als CV Dè Heurt Zo en CV Krekwakwou gaven op voorhand al aan met elkaar de strijd aan te gaan voor de tweede plek. Dat is voor niemand leuk."

Dus werd dit najaar bij een vergadering van De Leo's besloten de knoop door te hakken: vanaf 2019 zal er niet meer meegereden worden in de optocht van Waspik. Een moeilijk, maar begrijpelijk besluit.

Nick: "Het speelde al een paar jaar binnen de club, maar uiteindelijk moet je keuzes maken. Die keuze is vooral niet gestoeld op arrogantie: elk jaar strijden we net als elke club voor de eerste plek; dat is nooit een gegeven vooraf. Maar we willen ons ook eens meten met het niveau van de optocht in Raamsdonksveer (Faantelaand). Daar gaan we dus dit jaar op zondag mee rijden."

"Zaterdag blijven we ook gewoon in Raamsdonk rijden. Voordeel is dat we in Raamsdonksveer met de complete wagen kunnen rijden en dus geen onderdelen achterwege hoeven te laten door hoogtebeperking, zoals dat in Waspik wel is."

"Bijkomstigheid is dat we op deze manier andere clubs in Waspik voor de eerste plek kunnen laten strijden, gewoon zoals het hoort.
Het gaat uiteindelijk om het meedoen en het plezier: dat blijft."

Door Marcel Donks

De Leo's rijden niet mee in Waspik

Meer berichten