Foto:

Jes!: Vanuit nare ervaringen anderen helpen

Met maatschappelijk werkers en ervaringsdeskundige vrijwilligers biedt Blauwe Maan in heel Midden-Brabant gratis hulp bij de gevolgen van seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Professional Els Coenen ondersteunt slachtoffers zowel groepsgewijs als individueel. Asli Karacan was cliënt bij Blauwe Maan en loopt er nu stage: ze wil haar nare ervaringen met seksuele intimidatie dusdanig leren inzetten, dat ze hiermee anderen kan helpen.

Door Jessica Voets

REGIO - Asli werd namelijk seksueel geïntimideerd op haar werk. Ze werkte al jaren met plezier bij een snackfabriek toen haar collega complimenten maakte over haar uiterlijk. Dit ging over in seksueel getinte opmerkingen, staren naar intieme delen, billen betasten en –als er niemand bij was- haar proberen te zoenen.

Ze ging meerdere malen met de man in gesprek en stelde grenzen, maar dat hielp niet. In plaats daarvan kreeg Asli de schuld: 'ze zou het immers zelf ook willen'. Asli: "Ik schaamde me enorm en heb lang gedacht dat het inderdaad aan mij lag. Ik wilde dat niemand ervan wist en vertelde het zelfs niet tegen mijn man." Maar ondertussen sliep ze slecht en ging ze met angst naar haar werk. Na drie jaar lang te hebben gezwegen, besloot ze om een leidinggevende erbij te betrekken. Toen dat niet werkte diende ze tegen desbetreffende collega een klacht in, maar wilde niet dat iemand van de situatie wist. Echter, haar intimiderende collega had haar collega's al 'ingelicht'. Asli: "Hij zei tegen hen dat je beter uit mijn buurt kon blijven, want anders zou ik over je gaan liegen en zeggen dat je me betastte. Het gevolg was dat ik door vele collega's werd genegeerd en gepest."

Els: "Het slachtoffer de schuld geven, oftewel 'victim blaming', komt helaas vaak voor. Het is ook de reden waarom zo weinig slachtoffers van seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag hun verhaal naar buiten brengen of aangifte doen." Slachtoffers hebben daarmee niet alleen te kampen met de gevolgen van hun trauma en gemis van steun, maar doordat ze ook nog eens de schuld krijgen, raken ze nog meer beschadigd.

Asli werd dusdanig ongelukkig op haar werk dat ze er ziek van werd, en voelde zich niet gesteund door haar werkgever. Haar mannelijke collega bleef bij het bedrijf werken, waarop zij besloot te vertrekken.

Ze ging in therapie en kreeg begeleiding bij Blauwe Maan, waar ze zich begrepen voelde en de hulp en kreeg die ze nodig had. Asli volgt nu de opleiding Toegepaste Psychologie en ziet een toekomst als psycholoog. Ze heeft geleerd om assertiever te zijn, op zichzelf te vertrouwen, en wil vanuit hernieuwde kracht haar ervaringen inzetten om anderen te helpen.

www.blauwemaan.nl

(ook voor voorlichting aan werkgevers)

Het gehele interview is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: rozoradio.nl/jes

Meer berichten