Cv Oke, winnaar grote wagens
Cv Oke, winnaar grote wagens (Foto: SRK)

Hoog niveau en spektakel op Den Haaykaant!

De carnavalsoptocht van Den Haaykaant (Raamsdonk) was dit jaar weer groter en mooier dan andere jaren. Daar was het publiek het over eens met elkaar.

Dit jaar waren er maar liefs 36 deelnemers in de optocht. Een ongekend aantal voor zo'n klein dorp. Ook het publiek was weer in grote getale aanwezig. Het kan niet anders dan genoten te hebben. Er was natuurlijk weer veel bouwgeweld van wagens (10 stuks grote wagens en 6 stuks kleine wagens), maar ook de andere categorieën waren goed vertegenwoordigd. Dit jaar waren er voor het eerst ook deelnemers uit Potteschijtersland (Geertruidenberg) ingeschreven en gezien de 5e plaats bij de grote wagens was dit een goede toevoeging aan de optocht. De jeugd van deze Partyboys ging er met de jeugd- en aanmoedigingsprijs vandoor. Bij de individuelen ging Huub van Beers (uit Kaatsheuvel!) er met de 1e prijs vandoor. Bij de categorie duo's waren er maar liefs 6 duo's ingeschreven uiteindelijk was cv de Vijfkus de winnaar. De categorie groepen is al jaren een categorie van veel kwaliteit. Het is vaak stuivertje wisselen tussen cv de Dwoallichten en cv Ginnekaans en dit jaar ging die laatste er met de beker vandoor. Bij de kleine wagens (wagens B) was het voor de vijfde keer op rij een 1e prijs voor cv de Zuipcikinders. Dit jaar met een creatie van kleurrijke papagaaien waarbij groot en klein vertegenwoordigd was. Het klapstuk van de optocht was natuurlijk toch de grote wagens (wagens A). Deze categorie is traditioneel erg goed vertegenwoordigd en van hoog niveau. Het is een verzameling van ouwe traditionele verenigingen en jeugd die meer en meer boven komt drijven. Zo namen de Lamstroale na vele jaren afscheid van de optocht. Cv de Rauwdauwers vierde hun 22 jarig bestaan en pakte uit met een erg kleurrijke wagen van maar liefs …. meter lang. Al het bouwgeweld had tot gevolg dat er ca. 6 wagens in aanmerking kwamen voor een top 3 plaats. Cv de Daltons hadden voor amusement op en naast hun circuswagen gezorgd. Zelfs Nederlands bekendste circusdirecteur clown Milko was ingevlogen om weggeschoten te worden. De erg gedetailleerde creatie behaalde de 3e prijs. De 2e prijs was voor cv de Leo's die met hun rijdende kunstwerk vol met budha's en andere Oosterse verschijningen het publiek liet genieten. Na de afloop was het duidelijk dat de totale creatie van cv Oke (die 11 jaar bestaan) de harten heeft gestolen. Of beter gezegd, beet hebben gehad. Cv Oke had een wagen gemaakt vol bonkige vissers en allerlei attributen. Aan alle kanten was er veel te zien en te beleven, passend binnen het thema. Deze jonge gasten behaalde ook de publieksprijs. Bijkomend iets is dat de term "Wie heeft er beet? Nico heeft beet!" nog jaren herhaald zou worden.

Een fotoverslag is te vinden op de Facebook pagina en website van Stichting Raamsdonkse Karnaval.

Overigens is carnaval op Den Haaykaant niet alleen de carnavalszaterdag. Ook de andere dagen was er volop gezelligheid en verbroedering op verschillende momenten en plaatsen. Zondags waren de Haaykaantse wagens ook weer erg goed vertegenwoordigd in de optocht van het Faantelaand. Een ander erg goed ontvangen onderdeel van deze carnaval was het optreden van Prins Bertrando de Grote en zijn Raad van Smurfen. Een erg leuk en vrolijk geheel waarbij de prins heeft aangetoond een goede aanvoerder te zijn van de Haaykaantse caraval.

Meer berichten