Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Snollebollekes

Het begon ooit met 'Zak 's lekker door' van De Deurzakkers.

Twee beroepsnurken die zuidelijk Nederland in beweging probeerden te krijgen in de carnavalspolonaise.

Dat bleek een doorslaand succes dus besloten ze ook maar 'Doe een stapje naar voren en een stapje terug' uit te brengen.

En Brabanders zijn een volgzaam volk. Kuddedieren. We doen dat gewoon allemaal, toch zeker als we een sloot bier achter de kiezen hebben.

Roep in een volle zaal 'En we gaan springen!' en we doen achteloos wat ons wordt opgedragen.

We hebben het niet eens in de gaten. Als we niet meer op onze zatte poten kunnen staan, dan gaan we gerust op de grond zitten en met de beentjes omhoog wat roeien.

En dan maakt het niet uit wat we aan hebben. In een gloednieuwe bruidsjurk ongegeneerd door wat gemorst bier liggen schuiven, terwijl iedereen uitzicht heeft op het open huis.

Wat kan ons het schelen.

Oud-tonpraatcollega Rob Kemps (Snollebollekes) heeft het ultieme dierlijke in de mens naar boven gehaald. Hij heeft een nummer uitgebracht met het meest krankzinnige commando: 'Allemaal van links naor rechts, de tent die wordt gemold!'

Nou heeft Rob doorgaans niet het aller-moeilijkste publiek voor z'n neus staan, maar voor de ladderzatte carnavalsvierder vergt dit een paar minuten van zeer nauwkeurige oplettendheid.

Toch zeker als je in een dermate beschonken toestand bent dat je even het verschil niet meer weet tussen links en rechts.

Ik vraag me soms wel eens af, stel hij gaat zelf ook daadwerkelijk naar rechts, gaat dan de hele zaal zonder na te denken naar links, of doet ie gewoon altijd de "voor de kijkers thuis" versie?

En wat zou er gebeuren als ie een keer zingt: 'Naar rechts, naar rechts, naar rechts, naar rechts!' Zou iedereen dan echt in de keuken terechtkomen?

Dat wil ik wel een keer meemaken. Ook fijn als dit nummer wordt gestart als je net een blad bier hebt gehaald trouwens.

Dit trucje is inmiddels zo vaak uitgevoerd, het begint zelfs een beetje flauw te worden.

Daarentegen weet hij het publiek steeds weer, bijna sektarisch, op te zwepen zodat alle halftamme drankorgels weer mee doen.

Dat kunnen alleen de groten.

Held!

www.andymarcelissen.nl

Meer berichten