Foto: Foto:

Column Jes!sica Voets: Mentale oorlog

Een paar weken geleden keek ik voor het eerst naar de talkshow van Robert Jensen, die inspringt op het tekort aan rechts geluid op televisie. Om mijn mening beter te kunnen vormen, vind ik het belangrijk om diverse kanten –zowel links als rechts- van een verhaal te horen. Dus, met mijn hondje Sarah op schoot, ging ik er eens even goed voor zitten…

Robert had Prem Radhakishun uitgenodigd. Door hun tegengestelde kijk op de samenleving liep de discussie zo hoog op, dat ik ervan schrok. Het zou allesbehalve mijn manier zijn van een gesprek voeren! Het bijzondere was echter dat deze mannen hun discussie vriendschappelijk afsloten, waarbij ze zelfs aangaven dat ze het gesprek als prettig hadden ervaren. Prettig om het gewoon niet eens met elkaar te mogen zijn. Ze spraken bovendien af dat Prem nog eens terug zou komen bij Jensen.

Ik was verbijsterd.

Wat ik namelijk had verwacht, was dat de mannen nu bonje zouden hebben.

Want, is dat niet wat er tegenwoordig gebeurd? Ik ben het niet eens met jou, of jij met mij, en vervolgens zijn we boos op elkaar…?

Onlangs begaf ik me in zo'n situatie, waarbij er –zelfs na mijn vraag of we het gewoon oneens met elkaar mochten zijn, en daarover zouden kunnen lachen samen- bijna ruzie ontstond.

Dit zie ik vrijwel overal terug in onze samenleving. We kruisen in ons beschaafde land niet meer de degens en voeren een fysieke oorlog, maar dat er een mentale oorlog gaande is, lijkt me overduidelijk. Echt geweldloos kun je dat niet noemen.

Des te meer vond ik de clash tussen deze titanen zo bijzonder. Zij gaven het voorbeeld van hoe het óók kan. Elkaar als mens dermate waarderen, dat je het oneens mag zijn met elkaar. Want niemand van ons heeft de waarheid in pacht. En zijn we daar als Nederland niet juist groot mee geworden?

En ook dat, is maar een mening.

Dus wat mij betreft, mag je het lekker oneens met me zijn.

Even goede vrienden... ;-)

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Meer berichten