Foto:

JES!: Zestien jaar en je dromen achterna!

De 16-jarige Mika van den Berg zag zo'n drie jaar geleden een mascotte en dacht: 'Dit wil ik ook!'. Hij startte daarom -naast al zijn andere bezigheden- een onderneming in entertainment, want hij vindt dat je nooit te jong (of te oud) bent om je dromen na te jagen.

REGIO - Mika heeft het er maar druk mee. Hij volgt HAVO 4, waardoor doordeweeks vaak al om 06.15 uur de wekker gaat. 's Avonds is er met regelmaat een bijeenkomst vanuit de Jeugdraad Bergen op Zoom, waar hij penningmeester is, of heeft hij voorbereidingen voor zijn shows. In de weekenden zijn er de boekingen vanuit zijn uit de hand gelopen hobby: mensen entertainen.

In eerste instantie verhuurde Mika zichzelf als mascotte, maar tegenwoordig is hij onder meer te boeken als clown, goochelaar of ballonvouwer en is met diverse acts inzetbaar. Hij doet dit alles met veel plezier, ondanks de soms hoge eisen van mensen.

Mika: "Dat is niet altijd makkelijk, en daarom probeer ik steeds iets nieuws te verzinnen. Ik vind het namelijk geweldig wanneer ik weer een kostuum mag aantrekken of op het podium sta, waardoor ik me in kan leven in een ander karakter. Mensen meenemen in een verhaal, waardoor ze even uit hun drukke leventje worden gehaald en kunnen genieten, of kinderen via acts een lach op het gezicht brengen, daar word ik zelf ook vrolijk van!"

Zijn ouders staan volledig achter hem en ondersteunen waar nodig. Ze vinden het belangrijk dat hij zijn passie volgt. Toch wordt hier door volwassenen met regelmaat een kanttekening bij gezet.

In de Oosterhoutse straten reageren mensen zowel enthousiast als bezorgd: 'Leuk! Maar neemt hij niet te veel hooi op zijn vork? Of: Hij moet gewoon leuke dingen doen, daar is hij jong voor.'

Het zijn opmerkingen die Mika wel vaker hoort. Zijn behoefte aan leuke dingen doen ligt echter niet zozeer in bijvoorbeeld -zoals zijn leeftijdsgenoten- vaak uitgaan, maar bij zijn onderneming. Want daar krijgt hij juist energie van.

Hij vindt daarom de mening van anderen niet zo belangrijk. Mika: "Ik vind dat je jezelf niet moet laten tegenhouden door wat anderen zeggen, en gewoon je passie moet volgen. Ik ben daarom gewoon gegaan voor wat ik wilde."

Dit is dan ook wat de drukbezette Mika iedereen aanraadt, ongeacht je leeftijd: "Trek je niet te veel aan van wat anderen zeggen, maar volg je passie. Werk je idee uit en bekijk hoe je je doel kunt bereiken."

Je bent namelijk nooit te jong -of te oud- om te doen wat je leuk vindt. En je dromen achterna te gaan…

Het gehele interview met Mika is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via:
www.rozoradio.nl/jes

Door Jessica Voets

Jes!-interview

Meer berichten