Het gehele interview is vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: rozoradio.nl/jes
Het gehele interview is vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: rozoradio.nl/jes (Foto: )

Omgaan met whiplash: levenskunst!

Door Jessica Voets

Jes!-interview

Verena Huitema kreeg een auto-ongeluk waar ze whiplashklachten aan overhield. Haar wereld stond op z'n kop en daarnaast stuitte ze op veel onbegrip en vooroordelen. Ze heeft leren omgaan met haar klachten, en zet zich nu als vrijwilliger in voor meer zichtbaarheid en begrip rondom deze aandoening.

REGIO - De 30-jarige Verena was in de bloei van haar leven. Ze werkte fulltime in de luchtvaartindustrie, studeerde, danste salsa en had een druk sociaal leven. Tot acht jaar geleden.

Verena: "Ik stond met mijn auto voor het stoplicht, toen er een automobilist achterop knalde. Hij was bezig met zijn telefoon, waardoor hij me niet op tijd zag." Door de botsing maakte haar nek een zwiepbeweging, waardoor Verena even buiten bewustzijn was.

In eerste instantie leek er niets aan de hand: "Net als ik dachten de ambulancemedewerkers dat er niets mis was. Ik kreeg het advies om lekker naar huis te gaan." Maar 's avonds tijdens het tv kijken ging het mis. Verena kon het verhaal niet volgen, het ging te snel, ze zag het niet goed en had hoofdpijn, iets dat later een hersenschudding bleek.

Ze kreeg last van oorsuizen, evenwichtsklachten en pijn aan haar rug en nek. Haar klachten hielden aan, waardoor ze veel van wat ze voorheen deed, niet meer kon. Salsa dansen lukte niet, en lezen of zichzelf begeven in openbare ruimtes werd -door haar prikkelgevoeligheid- vaak onmogelijk.

Ze stuitte op veel onbegrip, iets dat vaak voorkomt bij whiplashpatiënten. Verena: "Mensen zagen niets aan me, en daarnaast waren ze gewend dat ik overal aan meedeed. Maar dat ging niet meer. Ze zeiden: 'Is het nu nog niet over? of: Stel je niet aan'. Dat werd ik beu. Aan dat (oordeel)spelletje doe ik tegenwoordig niet meer mee."

Verena heeft lang gedacht dat ze weer de oude zou worden, maar dat was niet het geval: "Acceptatie hiervan was een lang en moeilijk proces. Maar ik heb geleerd dat ik keuzes mag maken die beter aansluiten bij de persoon die ik nu geworden ben."

Dit betekent dat ze weinig sociale activiteiten onderneemt, grenzen en prioriteiten stelt en veel rust neemt. Haar werk heeft ze parttime hervat en daarnaast zet ze zich in voor de Whiplash Stichting. Ook is ze meer van de mooie (kleine)dingen van het leven gaan genieten. Ze heeft zich daarmee misschien wel een ware levenskunst aangeleerd.

Verena: "Ook al kun je minder dan voorheen of loopt je leven anders dan verwacht, als je je aanpast, zijn er nog steeds vele mooie verrassingen die op je pad komen. Het leven is mooi. Count your blessings."

De Whiplashstichting zoekt nog naar vrijwilligers:

www.whiplashstichting.nl

Meer berichten