Volop activiteiten aanstaande zondag bij Museum Oud-Oosterhout aan de Bredaseweg 120
Volop activiteiten aanstaande zondag bij Museum Oud-Oosterhout aan de Bredaseweg 120 (Foto: )

Vaticaan is vanaf zondag terug in Oosterhout

Op zondag 7 april is het weer zover: de opening van het zomerseizoen bij Brabants Museum Oud-Oosterhout.

Iedereen die het museum al eens heeft bezocht, weet dat er in de zomer een uniek miniaturenpark te zien is. Bijna 300 huisjes, schaal 1 op 20, vormen samen het stadje Oosterhout rond 1900. Rondwandelen door dit stadje is heel anders dan rondwandelen in het echte centrum van Oosterhout. In het miniaturenpark staan gebouwen, die in het huidige centrum verdwenen zijn.

Een uniek woongebiedje bij de Klappeijstraat verdween in 1960. Het Oosterhoutse 'Vaticaan' was een buurt met kleine huisjes. Er zijn haast geen foto's van bewaard gebleven. Jacob Jonker van Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout vroeg Johan van Beek, voormalig bewoner van het 'Vaticaan' om dit woongebiedje in miniatuur te bouwen. Uiteindelijk bleek miniatuurbouw voor Museum Oud-Oosterhout de ideale oplossing. Daar krijgt het vanaf 7 april een mooie plaats.

Het museum is die dag open van 11.00 uur tot 17.00 uur, maar de onthulling van het 'Vaticaan' is om 13.00 uur. Jacob Jonker houdt een inleiding en Johan van Beek vertelt over zijn ervaringen als bewoner. Ook is er een proeverij en klinkt er veel muziek. Toegang: 3,50. Gratis met museumkaart.

Meer berichten