"We willen net als nu de beste zorg aan de patiënt leveren." (foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt)
"We willen net als nu de beste zorg aan de patiënt leveren." (foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt) (Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt)

Nieuwe OK's in Amphia Breda

REGIO - Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe operatiecomplex van Amphia, locatie Molengracht Breda. In de nieuwbouw komen in totaal 16 OK's, deze zijn voorzien van de modernste technieken en snufjes. De specialisten die hier vanaf eind november 2019 gaan opereren wachten in gezonde spanning tot het zover is.

Laura Lankhaar, operatieassistent, vertelt: "We hebben laatst een kijkje mogen nemen in de nieuwe OK's. Dat was supergaaf om te zien. De kamers zijn heel groot, alles is nieuw en lekker ruim." "De blauwe kleur is heel rustgevend. Op het operatiecomplex werken in totaal 300 medewerkers, per dag zijn dit er 135. Nu zijn zij nog verdeeld over de drie locaties van Amphia. Vanaf eind 2021 werken zij allemaal op één locatie, de Molengracht in Breda.

Naast 'gewone' OK's beschikt het Amphia straks ook over een robot OK, waar gebruikt gemaakt wordt van de Da Vinci Robot, en twee hybride OK's. In zo'n hybride OK zit de allernieuwste (röntgen) apparatuur waarmee specialisten tijdens een operatie in het lichaam van een patiënt kunnen kijken. Hierdoor kan de ingreep nauwkeuriger in kaart worden gebracht en hoeft de specialist minimaal te snijden waardoor de patiënt sneller herstelt, er minder kans is op infecties en minder opnieuw geopereerd hoeft te worden.

Voor de OK-medewerkers zijn er verschillende slimmigheden aangebracht die het werken makkelijker en prettiger maakt. In plaats van losse wagentjes met loshangende snoeren, zijn er zuilen waar alle voorzieningen in zijn ondergebracht. De bediening van verlichting, luchtbewaking etc. is geïntegreerd in innovatieve schermen (bender-panelen) waarop alle belangrijke gegevens tijdens de operatie te zien zijn. Laura: "Tijdens een kijkoperatie moeten we nu nog de kamer donker maken om de schermen goed te zien. Doordat we de kleur van de lampen kunnen aanpassen naar groen licht, kan het licht aanblijven en blijven ook de schermen goed zichtbaar. Dat is een stuk rustiger voor je ogen".

Oefenen
Om ervoor te zorgen dat iedereen goed de weg leert kennen gaan alle OK-medewerkers ruim voor de voor de verhuizing oefenen op het nieuwe OK-complex. "Hierbij kun je denken aan de processen die ze dagelijks uitvoeren. Denk aan het omkleden, een patiënt ophalen en naar de operatiekamer rijden. Zo raakt iedereen bekend met de nieuwe routes maar kunnen we ook kijken of alles is zoals het moet zijn. "Willen we iets optimaliseren, dan kunnen we dat nog aanpassen voordat we eind november patiënten ontvangen. Dat oefenen doen we voor onszelf maar natuurlijk vooral voor de patiëntveiligheid", vertelt Hans Aerts, teamleider OK. " Laura vult aan "Patiënten gaan eigenlijk niets merken van dit alles. Natuurlijk zien zij ook dat alles nieuw is, maar ons werk blijft gewoon hetzelfde. We willen net als nu de beste zorg aan de patiënt leveren."
 

Meer berichten