Als een ervaren gids leidde Visser het publiek via honderden beelden in Powerpoint door een achttal kastelen in Nederland, België en Frankrijk
Als een ervaren gids leidde Visser het publiek via honderden beelden in Powerpoint door een achttal kastelen in Nederland, België en Frankrijk (Foto: )

Een lieve lust of een loden last?

Leven op een kasteel of landgoed in 2019: op donderdag 28 maart bood De Schattelijn een warm welkom aan spreker Albert Vissers.

GEERTRUIDENBERG - Hans Oomen, coördinator van museum De Roos kondigde deze culturele en kundige gids aan bij één van de tweejaarlijkse lezingen die museum De Roos organiseert.

Hans Oomen vertelde dat er op een nog nader te noemen datum ook een lezing gegeven wordt over de fundamenten van het voormalig kasteel in Geertruidenberg ter hoogte van het Wilhelminaplein.

"Je zou kunnen zeggen, kastelen zijn hot!" Hierop gaf hij het woord aan Vissers.

Als voormalig docent Latijn, geschiedenis en niet-confessionele moraal en beeldend kunstenaar beschikt Albert Vissers ook over een schat aan kennis over kastelen en landgoederen uit de achttiende eeuw omdat hij werkte als gids voor een vereniging van de Belgische adel.

Met een Vlaamse tongval vertelde hij vanuit zijn ervaring welke moeilijkheden kasteel-en landgoedeigenaren dagelijks ervaren om hun patrimonium in stand te houden.

Schimmels en boktorren moeten bestreden worden, hoge plafonds, grote ruimten, enkel glas en slecht sluitende ramen zorgen voor hoge verwarmingskosten.

Herstel-en restauratiewerken vergen vaak inzet van gespecialiseerde bedrijven en alles gebeurt onder streng toezicht van monumentenzorg.

Europese wetgeving verbiedt de verkoop van alle objecten die een historische, esthetische of wetenschappelijke band hebben met het gebouw.

Dit heeft tot gevolg dat er rijke kastelen zijn en arme eigenaars...

Als een ervaren gids leidde Visser het publiek via honderden beelden in Powerpoint door een achttal kastelen in Nederland, België en Frankrijk en liet hij zien welke activiteiten er in en rond het kasteel of landgoed plaatsvinden om voor inkomsten te zorgen.

Tuindagen, verhuur van ruimten voor huwelijksfeesten en seminaries, culturele activiteiten, diners, oldtimerbijeenkomsten, historische en folkloristische feesten, bed- en breakfast, presentaties door firma's… zelfs een moordspel, met de markies als slachtoffer!

Vrijwilliger worden van Museum De Roos? Wie wil dat nou niet? Je verdiepen in de rijke geschiedenis van Geertruidenberg…. en dan de bezoekers daarover vertellen. Museum De Roos hoopt dat er gastvrouwen/gastheren zijn die in hun vrije tijd willen helpen met het toezicht houden in het museum. Je wordt begeleid door en loopt mee met de huidige gastvrouwen en -heren. Iedereen, die zich wil inzetten voor het Geertruidenbergs museum, kan bellen naar 0162523647

Tekst: Judith Prakke

Meer berichten