Film in de schattelijn: De Dirigent

De film “De Dirigent” gaat over de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Antonia Brico (Christanne de Bruijn) wordt in 1902 in Rotterdam geboren als dochter van Agnes Margaretha Brico, een 22-jarige ongehuwde moeder. Ze groeit echter op als Wilhemina Wolthuis bij adoptieouders. In 1908 verhuist het gezin Wolthuis naar Californië. Daar volgt ze een muzikale opleiding want ze heeft één passie; dirigent worden. Ze wordt echter door niemand serieus genomen. Zelfs haar pianoleraar adviseert haar om geen auditie te doen voor het conservatorium. Een tijd vol tegenslagen volgt. Als ze nog maar weinig te verliezen heeft, keert ze in 1926 terug naar Nederland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar in 1927 door naar het conservatorium in Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken, en waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeert. In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigente voor het Berlijns Filharmonisch Orkest. In 1934 wordt ze benoemd tot dirigente van het nieuw opgerichte Women's Symphony Orchestra dat in januari 1939 (na de toelating van mannen) het Brico Symfonieorkest wordt. Met succes slaagt ze er in om een plaats te veroveren en die te behouden, in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld. In 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat. Ze krijgt lovende kritieken van critici en van het publiek.

Vijftien jaar deed regisseur Maria Peters (Sonny Boy en Kruimeltje) erover om het leven van de vrouwelijke dirigent Antonia Brico te verfilmen. Een vrouw met een onmogelijke droom in een mannenwereld. De film straalt luxe uit, met prachtige kleuren, een schitterende belichting en decors die aan Hollywoodfilms van weleer doen denken. Daarnaast zijn er grote internationale acteurs, zoals de fantastische rollen van Sian Thomas (bekend van Harry Potter) en Benjamin Wainwright (A Quiet Passion).

Regie: Maria Peters | Cast: Christanne de Bruijn (Antonia), Raymond Thiry (vader), Gijs Scholten van Aschat (Mengelberg), Annet Malherbe (moeder), Sian Thomas, Richard Sammel, Tim Ahern, Benjamin Wainwright, Anna Antonowicz, Kok-Hwa Lie, Seumas F. Sargent, Scott Turner Schofield, Sara Visser, James Sobol Kelly, Michael Watson-Gray. | Jaar: 2018 | Duur: 137 min.

Dinsdag 16 april om 20.00 uur in CC De Schattelijn, Vismarktstraat 4a te Geertruidenberg. Tel. 0162-512226.

Meer berichten