"Vroeger heette ik Louis, nu Angela"

Door Jessica Voets

Jes!-interview Angela van Bebber

De 66-jarige Angela van Bebber is coach en spreker, en maakt mensen bewust van haar geslachtsverandering. Zo gaf ze eerder al lezingen en workshops in Dongen en Rijen. Ze helpt mensen om voor zichzelf te kiezen en is door haar zienswijze een voorbeeld van respect en verdraagzaamheid. Dit kon ze zich tijdens haar leven als man niet voorstellen. Toen had ze het moeilijk en wilde ofwel dood, ofwel verder als vrouw...

REGIO - Angela: "Vroeger heette ik Louis. Ik voelde me vrouw, maar zat vast in een mannenlijf. Ik was gefrustreerd, afstandelijk en somber."

Als jongetje wist ze niet goed wat er aan de hand was, maar voelde zich wanneer ze zich als meisje verkleedde heerlijk. Haar ouders deden dit destijds af als iets tijdelijks, maar het bleek iets wat niet verdween.

Angela: "Tussen hoe het voelde als Louis en hoe ik me voelde nadat ik mezelf had verkleed als vrouw –genaamd Angela- zat een groot verschil. Louis was stil en teruggetrokken omdat hij niet zichzelf kon zijn, en als Angela voelde ik me degene die ik werkelijk was. "

Later kwam Angela 'uit de kast': "Ik heb vijftig jaar als man moeten leven en me ellendig gevoeld. Ik dacht: Zo wil ik niet nog dertig jaar verder. Ik kies voor wie ik echt ben."

Ze zocht hulp en kreeg ondersteuning bij haar geslachtsverandering, iets waar veel bij kwam kijken.

Naast de operatie en hormoonbehandeling werd Angela ook psychisch voorbereid op bijvoorbeeld de reacties van anderen. Angela: "Ik heb de mensen om me heen vanaf het begin goed geïnformeerd en betrokken bij mijn proces, zodat ze konden wennen aan het idee van mij als vrouw."

Angela heeft haar geslachtsverandering inmiddels al lang achter de rug, en gaat sinds dertien jaar opgelucht en gelukkig door het leven als vrouw. Al zijn de reacties van omstanders veelal positief, mensen hoeven haar –wat haar betreft- niet te accepteren.

Aanhangers van de Nashvilleverklaring, mensen met vooroordelen of kritiek, Angela trekt het zich namelijk niet persoonlijk aan: "Het zegt meer over de ander dan over mij. Ik ga mijn eigen gang en laat me niet beïnvloeden. Als ik hun mening niet binnen laat komen, dan hoef ik het ook niet te dragen als ballast. Je maakt het voor jezelf makkelijker zo."

En in een tijd van vele meningsverschillen in onze samenleving, is dat misschien voor ons allemaal wel een opsteker. Angela:" Het enige normale in deze wereld is dat we allemaal verschillend zijn. Het is daarom belangrijk om de mening van een ander te respecteren. Want ook die mag er zijn…"

Het gehele interview met Angela is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: rozoradio.nl/jes

www.allesmagerzijn.nl

Meer berichten