Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Marco Kroon

Marco Kroon – in 2009 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde - is geschorst door Defensie. Meneer werd betrapt op wildplassen, liet zijn leuter zien en in een schermutseling die volgde zou hij een van de agenten een kopstoot hebben gegeven.

Als je een warrior bent en je moet plassen, dan laat je je niet de wet voorschrijven door een proppenschieter. Eerder moest Kroon al voorkomen wegens wapen- en dopebezit.

Met het grootste gemak wordt alles toegedicht aan zijn missies en de dingen die hij daar heeft gezien en meegemaakt.

Wat hij echter tegen heeft is dat hij een publieke figuur geworden is, de held die Defensie al zo lang nodig had.

Dat er meer veteranen met PTSS zijn is wel zeker. Dat er meer veteranen zijn die normafwijkend gedrag vertonen geloof ik ook wel, maar het begint wel een flinke lijst te worden.

Aan de andere kant: we hebben geen idee in wat voor enorm wak je dondert op het moment dat je terugkeert uit een onwerkelijke middeleeuwse stammencultuur waar de prijs van een mensenleven berekend wordt in geiten of schapen.

Er is wel enige nazorg van Defensie, maar de ervaringsmix van pure adrenaline met uiterst stressvolle situaties laat blijvend sporen achter.

En eenmaal terug in Nederland en in de publieke belangstelling door de Militaire Willems Orde staat de hele linkse goegemeente klaar met een oordeel. Want je hebt een voorbeeldfunctie.

Kortom: hij mag zijn leven in de waagschaal stellen in opdracht van Rutte en zijn voorgangers; hij mag doden zonder repercussies in naam van het vaderland.

Maar hij mag niet wildplassen, want dan volgt een schorsing en 'ophanging'.

Marco Kroon is gevormd en opgeleid om in de meest gevaarlijke situaties ter wereld te werken.

Die man heeft zoveel meegemaakt en dat allemaal in opdracht van de staat. Als je een moordwapen maakt dien je ook fatsoenlijke nazorg te geven en dat gebeurt niet.

Ik praat dit zeker niet goed maar kijk er niet van op dat oud-militairen soms raar en vervreemd uit de hoek komen.

Als Kroon ballen had gehad, dan had ie die medaille gewoon geweigerd, of dat ding voor de neus van Beatrix het publiek ingegooid.

Dan was ie pas echt een held geweest.

www.andymarcelissen.nl

Meer berichten