Pret is gegarandeerd als Jan Zwart met zijn Belgische knollen kinderen op een tapijt vooruit trekt
Pret is gegarandeerd als Jan Zwart met zijn Belgische knollen kinderen op een tapijt vooruit trekt (Foto: )

Boer & Festival met BK strobalen laden

Het begon een paar jaar geleden met de 'Koeiendans' waarmee de Ambachtshoeve in Raamsdonk mensen een uurtje plezier bezorgde. De reacties waren zo positief dat er een festival ontstond met vertier voor het hele gezin. Dit jaar zijn er als nieuwtjes een drive-in bioscoop, een pop-up restaurant en het eerste Brabants Kampioenschap strobalen laden waarmee Boer & Festival van zondag 5 mei uitgroeit tot een regionaal topevenement.

RAAMSDONK - Naar het evenement komen allang niet meer alleen inwoners van Raamsdonk en Waspik. "We hadden vorig jaar zo'n dertienhonderd bezoekers", vertelt initiatiefnemer Dirk Pullens van de Ambachtshoeve. "Samen met een prachtige groep van ruim veertig vrijwilligers hebben we die mensen een mooie dag bezorgd. We hebben lekker veel ruimte, dus je zag dat iedereen zich mooi over het terrein verdeelde. De dag is voor iedereen geschikt, hoewel we zien dat vooral gezinnen het helemaal geweldig vinden hier."

Toch zag Pullens vorig jaar een punt van verbetering. "Het is natuurlijk begonnen met de 'Koeiendans', het moment dat de koeien voor het eerst naar buiten mogen. Dat blijft het centrale punt in het festival, maar we zagen vorig jaar dat veel bezoekers daarna naar huis gaan. We willen mensen langer op het terrein houden, dus hebben we wat extra activiteiten bedacht die je echt niet mag missen."

Belangrijkste activiteit is het eerste Brabantse Kampioenschap Strobalen laden. Groepen van zeven mannen of acht vrouwen moeten met een riek zo snel mogelijk 120 strobalen op een platte kar gooien. Het voorbeeld werd afgekeken van het NK in Wieringerwerf, maar krijgt een extra dimensie. "Niet alleen moeten de 120 balen op de kar, daarna moet het de trekker een parcours worden afgelegd waarbij geen enkele baal eraf mag vallen. Dat wordt een spektakel." Opgeven voor het BK kan tot een week voor het festival.

Ook nieuw is het pop-up restaurant van Koken aan de Markt op het terrein waar een chef-kok een 4-gangen diner serveert. Op die manier zet de Ambachtshoeve nog meer in op beleving van het platteland. "We hebben tal van streekproducten die we op de streekmarkt aanbieden, maar we willen de lijntjes nog korter maken. Mensen moeten kunnen ruiken en proeven; de consument lijkt namelijk steeds verder van agrarische producten verwijderd te raken. Door ze te laten beleven, hopen we de mensen meer betrokken te maken bij ons werk en onze producten." Er kunnen maximaal vijftig gasten aansluiten; aanmelden kan vanaf heden.

Vaste ingrediënten als Jan Zwart met zijn Belgische knollen die kinderen op een tapijt vooruit trekt, een kinderparadijs met veel spellen en live muziek met Dr. Beat zijn zeker aanwezig op het terrein. Op vrijdag 3 mei is er voor het eerst een drive-in bioscoop. Meer informatie op www.ambachtshoevezuivel.nl/festival.

Tekst: Marcel Donks

Meer berichten