"Ik ben Marja enorm dankbaar en vind het heel bijzonder dat een wildvreemde dit voor me heeft gedaan"
"Ik ben Marja enorm dankbaar en vind het heel bijzonder dat een wildvreemde dit voor me heeft gedaan" (Foto: )

Marja geeft Dénis een nieuw leven

Het zal je maar gebeuren: je nieren werken niet meer goed, je bent doodziek en hebt de hoop bijna opgegeven. Maar dan besluit een volslagen vreemde om een nier aan je af te staan. Het overkwam de Tilburger Dénis van Vliet. Hij deed een oproep op Facebook waarbij de (voormalig) Oosterhoutse Marja Slats besloot om haar nier aan hem af te staan. Ze gaf hem een nieuw leven en was daarmee een geschenk uit de hemel.

REGIO - In 2015 werd bij Dénis de nierziekte Amyloïdose geconstateerd. Het leek goed behandelbaar, maar na een virusinfectie ging zijn nierfunctie achteruit, waardoor hij behoorlijke klachten kreeg. Hij hield vocht vast, of liet juist vocht los, had jeuk en was erg vermoeid.

Dénis: "Het voelde als een zware kater, vooral op het laatst. Maar dan één die nooit overgaat. Ik was zo moe dat ik na vijf of tien minuten praten wegzakte. Het was geen leven, maar overleven."

Het vooruitzicht was dat Dénis nierdialyse zou moeten ondergaan en als er geen verbetering zou optreden, zou hij zelfs kunnen overlijden.

Een nieuwe nier was de enige remedie. Maar door de lange donorwachtlijst was deze niet beschikbaar, en zijn omgeving bood geen oplossing: Dénis is enig kind en zijn ouders waren op leeftijd en ziek.

En alhoewel hij had gehoopt dat iemand uit zijn netwerk met een dergelijk aanbod zou komen, bleef dat uit. Hij plaatste daarom een donorvraag op Facebook, maar ook dat bleek een teleurstelling.

Van één match vernam hij niets meer, en daarnaast kreeg hij diverse reacties van mensen die belust waren op geld. Dénis: "Het leek wel alsof ik in een soort circus was beland. Ik was op dat moment erg ziek en had alle hoop verloren." Ondertussen had Marja zich voorgenomen om een nier te doneren. Marja: "Ik dacht, met één nier kun je prima verder. Ik ben gezond en er zijn zoveel zieke mensen. Als ik één persoon op deze wereld heb geholpen, heb ik iets goeds gedaan."

Na een match die niet doorging, reageerde ze in 2017 daarom op de oproep van Dénis, waarna ze vorig jaar haar nier aan hem afstond. Nu -een klein jaar verder- gaat het met beiden goed. Marja voelt zich gezond en Dénis heeft zijn energie en levenslust weer teruggevonden.

Dénis: "Ik ben Marja enorm dankbaar en vind het heel bijzonder dat een wildvreemde dit voor me heeft gedaan. Ik ben er niet alleen fysiek erg mee geholpen, het heeft me ook weer vertrouwen in de mensheid gegeven."

Zodat Dénis door dit barmhartige gebaar van Marja, weer kan leven in plaats van overleven…

Het gehele interview met Marja en Dénis is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2
of zondag van 19.00-20.00 uur radio via:

www.rozoradio.nl/jes

Tekst: Jessica Voets

Jes!-interview

Meer berichten