Foto: Foto:

Column Jes!-sica Voets: Notre-Dame

De Notre-Dame wordt nooit meer hetzelfde. Dit Parijse icoon is door de brand niet alleen voor een groot deel verwoest, ook vielen er drie gewonden, en waren vele Parijzenaren ontredderd. In tranen zagen zij hoe hun baken van hoop en zingeving in vlammen opging.

Door social media scrollend, zag ik vele mooie steunbetuigingen. Al zet ik vaak wel vraagtekens bij deze 'steun'. Want puntje bij paaltje: empathie is een werkwoord. En dat betekent: actie.

Schrikbarend vond ik de reacties met: 'eigen-schuld-dikke-bult-voor-alle-kerkelijke-pedofielen!' Dus, alle christenen moeten maar boeten voor de gekken in hun gemeenschap? Bizar.

Dit waren echter nog de recht-toe-recht-aan statements, waar geen 'verheven' boodschap overheen werd geplakt. Hoe anders was dit bij de vele gespeeld medelevende spirituele reacties. Ik las een bericht van een vrouw die blijkbaar contact gehad gelegd met haar gidsen, engelen, het Universum, of God die met een baard op een berg zat…;-) En vanuit ál haar wijsheid schreef ze dat 'mensen geen nood moesten hebben en dat alles uiteindelijk goed zou komen. Want, er komt een nieuwe tijd. En daarom was deze brand noodzakelijk. Om zo het oude, het Ego, achter ons te laten.' Het was dus eigenlijk iets om blij mee te zijn. Walgelijk.

En het is juíst 'Ego' ten top. Het getuigt van nul empathie, en ondertussen steek je eigenlijk een dikke vette middelvinger op naar de mensen die hierdoor zijn geraakt. En doordat het zo 'wijs' en zaligmakend wordt gebracht, zijn mensen vaak niet geneigd om kritisch te zijn naar dit nieuwe type "religie". Want, kritiek geven zal wel niet spiritueel zijn…

Wat volgens mij juist wél spiritueel is, is dat Parijzenaren elkaar opzochten en steunden. Met veel empathie naar de gewonde helden: de politieagenten en brandweerman. Daarnaast is er al ruim 700 miljoen euro opgehaald voor restauratie. Deze mensen zijn helemaal niet bezig met boosheidprojecties, 'kijk mij eens wijs zijn' of met gespeeld medeleven. Deze mensen steunen elkaar en ondernemen actie. Volgens mij is dát empathie en werkelijke medemenselijkheid. En misschien ook wel ware spiritualiteit…

Meer berichten