De Stichting 'Met je hart' Dongen zet zich in voor kwetsbare ouderen in Dongen, die zelfstandig wonen en in eenzaamheid leven.
De Stichting 'Met je hart' Dongen zet zich in voor kwetsbare ouderen in Dongen, die zelfstandig wonen en in eenzaamheid leven. (Foto: )

'Met je hart' klopt op deur in Dongen

Door Lia van Gool

Ontmoetingen kwetsbare ouderen

De Stichting 'Met je hart' Dongen zet zich in voor kwetsbare ouderen in Dongen, die zelfstandig wonen en in eenzaamheid leven. Lisette Veenstra is coördinator van 'Met je hart' in Dongen. "Die eenzaamheid kan te maken hebben met verschillende factoren," vertelt Lisette Veenstra. "Het kan de leeftijd zijn, mobiliteit, of financiën."

DONGEN - Met een kernteam van vijf personen en een team van zestig vrijwilligers organiseert de Stichting 'Met je hart' verschillende ontmoetingen. Ouderen worden door medewerkers van de thuiszorg, door praktijkondersteuners van huisartsen maar ook door eigen kinderen onder de aandacht gebracht bij 'Met je hart'. Voordat zij daadwerkelijk aansluiten, krijgen zij een intake. "Wij leggen dan uit wat wij doen en wij kijken of diegene ook in onze doelgroep past."

Past iemand in de doelgroep, dan sluit deze persoon aan bij een zogenaamde 'stamtafel'. "Dit is een maandelijkse ontmoeting met dezelfde mensen en met vaste vrijwilligers. Een groep bestaat uit zo'n twaalf mensen."

Naast de 'stamtafel'-bijeenkomsten zijn er acht keer per jaar 'crea-middagen'. "Wij garanderen onze deelnemers dat zij twee keer per maand naar een ontmoeting kunnen. Dit kan de stamtafel zijn, een crea-middag of iets anders wat toevallig op ons pad komt, zoals een bezoek aan de Kerstshow, het museum of het Cambreur College."

Deelnemers aan de ontmoetingen worden altijd door een vrijwilliger thuis opgehaald en ook weer thuisgebracht.

Ouderen betalen geen contributie en ook geen bedrag per ontmoeting. Zij kunnen altijd een vrijwillige bijdrage doneren. De belangrijkste inkomsten van de Stichting komen voort uit de restaurantcampagne 'EET met je hart'. Daarnaast moet Met je hart het hebben van giften en donaties, vanuit service-clubs, bedrijven, particulieren, fondsen en dergelijke. "Langzaamaan zijn wij nu ook begonnen met het benaderen van het bedrijfsleven, voor het sponsoren van de stamtafels. Wie zo'n stamtafel wil sponsoren, kan zich bij ons melden."

De Stichting 'Met je hart' Dongen heeft een bestand van 90 ouderen. De doelstelling is om richting de 200 ouderen te gaan. Dat is, volgens Lisette, reëel. De ouderen zijn verdeeld over acht stamtafels. Aan het vullen van een negende stamtafel wordt hard gewerkt. De 'jongste' stamtafel, telt leden die tussen de 58 en 70 jaar oud zijn. Lisette: "Het leuke is, dat je vriendschappen ziet ontstaan. Twee dames van 80 jaar gaan op bezoek bij een dame van 96. En er is een rikclubje ontstaan in De Cammeleur." Vrijwilligerswerk voor 'Met je hart' is dankbaar, vindt Lisette Veenstra. "Een klein gebaar heeft grote impact."

Stichting 'Met je hart' is een landelijke stichting, die professioneel is opgezet. Er zijn 26 gemeentes aangesloten bij de landelijke stichting. Voor meer informatie: www.metjehart.nl.

Meer berichten