Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Eerste verkering

Nooit zal ik mijn eerste verkering vergeten. Marijke.

Met je eerste verkering heb je iets speciaals. Al die meisjes die erna kwamen, hebben je nooit die extra kriebels bezorgd.

Jammer dat de liefde met Marijke destijds maar van korte duur was.

Het was in de zomer van 1973, ik was zes jaar. Op weg naar de kleuterschool kruisten onze wegen elkaar bijna iedere dag bij de snoepwinkel. Vaak wachtte ik haar dan op in de portiek.

Als ze dan voorbij kwam dan sprong ik ineens voor haar neus. Ik probeerde toen al grappig uit de hoek te komen.

Het was een uitdaging om haar iedere keer weer te laten schrikken.

Ze gilde altijd en moest daarna lachen. Ik wist zeker dat ze me leuk vond.

Met z'n tweeën staken we dan de drukke Kerkstraat over. Daarna rechtsaf de Emmastraat in. We kwamen dan door de rijke buurt.

Jan-Jaap Zuiderwijk stond daar altijd al met zijn fiets klaar. Niemand had een fiets, alleen Jan-Jaap. Die had altijd alles wat wij niet hadden. En als wij toevallig iets wèl hadden, dan had hij altijd iets meer.

Hij had ook één voornaam meer dan wij, daar begon het al mee. Jan-Jaap lag goed bij de meisjes. Daar had ik nog een zware concurrent aan om Marijke veroveren.

Die Jan-Jaap had zo zijn eigen strategie om de grietjes in te palmen. Hij ging dan knikkeren met de meisjes en liet ze dan winnen.

Tja, zo kan ik ook wel een meisje versieren. Ik zou dat nooit doen, ik wou altijd zelf winnen. Dat maakte mijns inziens meer indruk. En daarna gaf ik dan de knikkers terug. Maar van Jan-Jaap mocht je de knikkers ook nog eens gewoon houden. De slappeling.

In diezelfde zomer viel ik gigantisch door de mand op het zwembad. Terwijl Marijke alle benodigde papieren had om in het diepe te zwemmen, was ik bijna door mijn smoesje heen om haar te overtuigen dat het in het kikkerbadje veel gezelliger was.

Iedereen lachte mij uit. Daarna was het meteen over met de liefde.

Ze maakte het uit en we hebben nooit meer met elkaar gesproken.

www.andymarcelissen.nl

Meer berichten