Het wandelpad onder de autobrug
Het wandelpad onder de autobrug (Foto: )

Mooie subsidie voor Geertruidenberg

De Zuiderwaterlinie krijgt subsidie vanuit de provincie. Twee projecten in Geertruidenberg worden daarvan gefinancierd. Het eerste is de stelling Geertruidenberg Breda en het tweede is de kasteelmuur.

GEERTRUIDENBERG - Van de subsidie gaat 10 procent naar de stelling Geertruidenberg Breda. Het gaat om een bedrag van 145.000 euro. Dit is voor het knooppunt Dongebrug en Fort Lunet bij de Timmersteekade. Dat wordt besteed aan de ontwikkeling van een wandelpad, kades, Fort Lunet zelf en de inrichting van de openbare ruimtes. Er is een wandeling gemaakt, de Route Imperiaal, vernoemd naar keizer Napoleon. De route loopt onder de autobrug, Bergse brug genaamd, door.

Breda heeft Geertruidenberg geholpen deze subsidie te krijgen. Kleine gemeentes hebben doorgaans niet de capaciteit om dergelijke initiatieven voor elkaar te krijgen, dus dat dit met hulp van de gemeente Breda is gelukt is voor de gemeente Geertruidenberg bijzonder. Wethouder John van Vugt is dan ook bijzonder trots.

Enthousiast vertelt hij dat de Route Imperiaal onder de Bergse brug door loopt bij de Timmersteekade, zodat tussen Fort Lunet en het centrum van Raamsdonksveer en het centrum Geertruidenberg een goed wandelpad ligt met daaraan gelegen ook jeu de boules banen.

Onderdeel van de ontwikkeling van de Donge is de vervanging van de havens, het onderdeel achteraan de Reeënweg en het historisch knooppunt. Er komt meer groen, meer bakken, alles gaat op de schop, maar het terras bij Zus & Zoo blijft hetzelfde. Van Vugt: "Eigenlijk zou ik nog wel meer horeca op die plek willen."

Maar dat is niet de enige subsidie die de gemeente Geertruidenberg ontvangt. Bas Zijlmans is de initiatiefnemer achter het project rond de kasteelmuur die hij heeft ontdekt. Inmiddels is daar voor het historisch knooppunt nog een extra 65.000 euro subsidie gekomen van de provincie. Ook dit valt onder de subsidie van de Waterlinie. Het is niet voldoende om het hele project te financieren. In totaal is 157.000 euro nodig. Er zit haast achter. "Ik ben al 84 jaar," zegt Bas Zijlmans lachend. Voor 1,50 euro of 3,50 euro kunnen vrienden kloostermoppen kopen. De oude zijn recyclebaar en zijn goedkoper. "Draag ook vijf of tien of honderd euro bij en kom bij de club van honderd," moedigt hij mensen aan. Inmiddels heeft hij zijn streven van vijftig mensen die honderd euro uitgeven bijna bereikt. Maar ook sponsoring in natura is mogelijk. Een betonbedrijf levert beton. Zo komt een kasteelmuur terug in Breda. Er komt natuurlijk een bord bij met historische informatie over de gevechtsburcht van Willem van Duivenvoorde. Binnenkort komt er nog een actie waarbij inwoners deze stenen kunnen kopen. Als de sponsoring het niet haalt hoopt Zijlmans erop dat de provincie het resterende gedeelte voor de muur bijdraagt. "Een actie voor de bewoners komt nog."

Tekst: Judith Prakke

Meer berichten