Foto:

JES!: Vanuit een zoektocht anderen helpen

'Verander je leven met de vragen naar vrijheid'. Het is een slogan die nogal wat belooft. Linda Rood ontwikkelde deze vragen tijdens haar persoonlijke crisis. In haar baan als maatschappelijk werker veranderde er zoveel, dat ze zich er niet meer in kon vinden. Het idee om met haar werk te stoppen, riep angst en paniek op. Haar diepe verlangen om hier vrij van te zijn leidde tot transformatie, iets waarmee ze nu anderen helpt.

REGIO - Van (stilte)retraites tot therapeutische opleidingen, Linda had veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, maar toch leek niets echt te helpen. Ze kwam er namelijk achter dat dit alles als een pleister op een bloedende wond was geweest, waarbij haar diepe angsten onveranderd bleven. Al wist ze niet goed hoe, toch wilde ze losbreken van haar oude patronen. Ze wilde 'vrij' zijn. Ze besloot om haar pijnen te voelen, om zo uit te komen bij de wortel ervan.

Linda: "Ieder mens heeft dingen meegemaakt die zoveel pijn deden, dat je die –om te overleven- hebt onderdrukt. Dat hoeven geen grote trauma's te zijn. Wat volwassenen als kleine ervaringen beschouwen, kunnen voor kinderen erg beangstigend zijn."

Linda ondervond dat wanneer ze haar pijn durfde te voelen en zichzelf vragen stelde over het ontstaan ervan, ze uitkwam bij haar diepste gedachten over zichzelf. Zo kwam ze bijvoorbeeld uit bij de overtuiging: 'Je bent liever lui dan moe', die ervoor zorgde dat ze wilde bewijzen vooral niet lui te zijn. Daardoor bleef ze leesmoeder, terwijl ze dit helemaal niet leuk vond.

Totdat ze inzag dat ze deze -en andere gedachten- helemaal niet hoefde te geloven. Hierna kun je volgens Linda andere keuzes maken: je volgt wat goed voelt, doet wat je hart je ingeeft, en gaat anders met situaties om. Zo kom je uit bij je ware zelf, waarbij een diepe innerlijke vrede en vrijheid vrijkomt.

Linda heeft het leesmoederschap inmiddels beëindigd en 'liever lui dan moe zijn' is geen issue meer. En waar haar leven eerst was ingesteld op veiligheid en zekerheid, is ze jaren geleden al gestopt met haar baan. Ze schrijft nu boeken, organiseert bijeenkomsten en begeleidt anderen om –net zoals zij- zichzelf niet te laten beperken door belemmerende overtuigingen, en hun ware natuur terug te vinden. Linda: "Uiteindelijk gaat het erom dat je je realiseert dat je niet je verhalen en conditioneringen bent. Hoe minder je opgaat in de automatische piloot van gedachten, hoe meer je je kunt overgeven aan de wijsheid van het leven zelf. Mijn zoektocht bracht me uiteindelijk terug naar waar ik begon. Bij mijzelf."

www.lindarood.com (Voor lezers van Het Kanton: ook telefonische begeleiding)

Het gehele interview met Linda is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: www.rozoradio.nl/jes

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten