Foto: Foto:

Jes!-column: Met één oog

Door een (bedrijfs)ongeval liep ik enkele jaren geleden whiplashklachten op, waarna ik van alles heb gedaan om mezelf vooruit te helpen. Gelukkig heb ik daardoor minder last van nek-en hoofdpijn en is mijn concentratievermogen vooruit gegaan.

Maar, toch blijven er restklachten. Toevallig sprak ik laatst voor een (radio)interview een ervaringsdeskundige, die baat had bij een speciale bril van een Belgisch neurovisueelcentrum. Want als de samenwerking tussen je ogen niet (meer)goed is, moeten je ogen en lijf veel moeite doen om dit te compenseren. Een speciale bril zou mogelijk kunnen helpen.

Dus, ik naar België. Daar bleek dat ik voor onderzoek een week lang een pleister op mijn rechteroog moest dragen. Omdat ik niet zou kunnen autorijden en daardoor meer aan huis gebonden zou zijn, plande ik dit in mijn vakantieweek. Ondertussen zou ik thuis verder gaan met ontspullen. Want, dat kan makkelijk met één oog! Maar, dat pakte anders uit. De wereld met één oog bezien zorgde namelijk niet alleen voor vermoeidheid en concentratieprobleempjes, het gaf ook gestuntel. Zo sneuvelde er een lamp en kon ik tv-aansluitkabels maar moeilijk vinden.

Boodschappen doen, lopen of fietsen, het duurde allemaal langer en kostte meer moeite. Even naar rechts kijken, betekent bijvoorbeeld helemááááál achterom naar rechts -met heel je nek, schouders en hoofd- draaien, want anders zie je niks! Om nog maar te zwijgen over mensen die zo in hun gedachten opgingen, dat ze tegen me opliepen. Hallo! Wie van ons kijkt er hier met één oog?!

Al met al werd ik ertoe gedwongen om het langzamer aan te doen. En als je minder doet, zie je ook beter wat werkelijk van belang is. Zoals lachende zonnetjes, bloemetjes en hartjes tekenen op je oogpleister. ;-)

Mijn oogpleisterweek is inmiddels afgesloten, waarbij blijkt dat na mijn hersenschudding de samenwerking tussen mijn ogen inderdaad niet optimaal is. Ik heb nu een raar aanvoelende 'testbril' en weet over een paar weken of dit me gaat helpen.

En verder ontspullen? Dat doe ik in mijn volgende vakantie. Met twee ogen welteverstaan…

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten