Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Duncan Laurence

Ik had een half jaar geleden nog nooit van hem gehoord.

Duncan is toch de basketball met de hand aan de bal door het ringetje drukken?

Maar hij verbaasde Jan (behalve Jan Smit dan) en alleman. Won! Met een 'gewoon' Songfestivalnummer...

Duncan Laurence bleef overeind tussen de brullende transgenders, circusartiesten, goochelaars, politieke statements en paaldanseressen.

Met een paal van vijf meter in je kont kan iedereen gillen, dacht ik nog. Ik leefde drie minuten met de angst dat die paal af zou breken en de zangeres het publiek in werd gekatapulteerd.

En heel dapper natuurlijk van die IJslandse sm-nichten om met een Palestijnse vlag te zwaaien, maar laat ze voor de gein maar eens een uurtje in deze outfit door de Gaza wandelen.

Leuk voor Duncan natuurlijk, maar daardoor moest ik eerder op de avond noodgedwongen Conchita Bratwurst en Madonna aanschouwen. Was er dan niemand die mevrouw Donna van tevoren heeft voorgelegd: 'Zou je dat wel doen?' Technisch gezien is Engeland eigenlijk voorlaatste geëindigd. Maar Madonna besloot zich terug te trekken uit de competitie na haar optreden.

Madonna heeft bewust het songfestival gesaboteerd. Wat zal ze gelachen hebben na afloop. Je gasteer beledigen en daarna nog even 1,5 miljoen euro opstrijken. Ze kwam even collecteren, zoveel is duidelijk.

En dan Jan Smit die haar de maat neemt, dat is ook wel humor natuurlijk. Smit, bekend van hits als 'ik zing dit lied voor jou alleen' en 'o sole mio'. En die reactie van Emma Worteldoek die namens Nederland de punten uitdeelde voor een kijkpubliek van circa 300 miljoen mensen, is echt voer voor psychiaters.

Alle credits die Duncan had opgebouwd werden vrijwel volledig teniet gedaan door deze krijsende BNNVARA huppelpoes. Dit land zit vol talentvolle en knappe mensen, en dan komt dit narcistische hipsterwicht bovendrijven.

Typisch Nederlands. Met je zelfgenoegzaamheid terechte kritiek hebben, maar volledig ongepast en zo jezelf internationaal belachelijk maken. Madonna is een icoon, Worteldoek een narcistische oprisping.

Duncan, gefeliciteerd. Je bent een sympathieke kerel met een mooi lied. Een paar weken geleden werd dit nummer pas écht ontdekt en meteen winnen.

Nederland, nu sparen. Ik heb nog wel wat bezuinigingsadviezen.

Maar goed, heeft Femke het Songfestival trouwens al verboden?

www.andymarcelissen.nl

Meer berichten