Er is nog geen oplossing voor haar aandoening, maar door de diagnose kan Annemarie er nu op anticiperen
Er is nog geen oplossing voor haar aandoening, maar door de diagnose kan Annemarie er nu op anticiperen (Foto: )

JES!: Annemarie vertrouwt nu op zichzelf

Stel je voor dat je de ene dag een vrouw in een rolstoel ziet, en de andere dag zie je haar lopen. En de dag daarna zit ze weer in die rolstoel. Zou dat iets doen met je oordelen over haar? Annemarie Bogers weet er alles van. Door haar zeldzame ziekte POTS gebruikt ze soms wel en soms niet haar rolstoel. Met alle bijbehorende (voor)oordelen van dien, iets waar ze ook voor haar diagnose al bekend mee was. Reden te meer om vooral op zichzelf te vertrouwen…

Door Jessica Voets/JES!-interview

REGIO - Als kind voelde Annemarie zich al vermoeid en viel ze regelmatig flauw, maar niemand kon de oorzaak vinden. Annemarie: "Er werd bloedonderzoek gedaan, maar zonder afwijkend resultaat. Mijn huisarts zei dat 'flauwvallen nu eenmaal bij mij hoorde' en dat ik extra zout en water moest nemen. Mijn klachten werden afgedaan als psychisch. Ik voelde me daarin alleen en twijfelde aan mezelf. Ik dacht: zit het dan echt tussen mijn oren?"

Annemarie ging hierdoor zelfs in therapie, maar dit leverde niets op. Later kreeg ze de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom. Ondanks alle 'diagnoses' bleef ze het gevoel houden dat er meer mis was. Ze besloot om zelf op onderzoek uit te gaan en tijdens het googelen stuitte ze op de aandoening POTS (Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom), waarin ze zich herkende. Terug naar de onderzoekstafel bleek de diagnose inderdaad POTS.

Annemarie: "Het meten van POTS is niet moeilijk, maar wel anders dan normaal. De hartslag wordt namelijk altijd zittend gemeten. Maar wanneer ik ga staan, schommelt binnen tien minuten mijn bloeddruk en gaat mijn hartslag pijlsnel omhoog, waardoor ik flauwval en zelfs een hartstilstand kan krijgen. Doordat mijn hartslag nooit staand was gemeten, kon er ook niet geconstateerd worden dat ik POTS had."

Er is nog geen oplossing voor haar aandoening, maar door de diagnose kan Annemarie er nu op anticiperen, waardoor ze korter dan tien minuten staat en dus niet meer flauwvalt. Annemarie: "Ik heb zittend werk, dus dan heb ik mijn rolstoel niet nodig. Maar wanneer ik langer moet staan zoals bij een muziekfestival, zit ik veelal in mijn rolstoel. En soms ga ik eventjes staan."

En ook daar hebben vele mensen een oordeel over. Ondanks dat ze dit soms lastig vindt, heeft Annemarie geleerd om zichzelf daar niet te veel van aan te trekken: "Ik word vaak raar aangekeken, mensen snappen het niet of hebben er een oordeel over. Als ik me daar druk over maak, dan zou ik niet naar buiten durven. Daarnaast heb ik geleerd dat wanneer je voelt dat iets niet goed zit, je daar echt op mag vertrouwen…"

Meer info op: www.ditispots.nl

Het gehele interview met Annemarie is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten