Het klein NK Wielrennen wordt dit jaar verreden in Dongen (foto: Harm Rijswijk)
Het klein NK Wielrennen wordt dit jaar verreden in Dongen (foto: Harm Rijswijk) (Foto: Photographer: Harm Rijswijk)

Klein NK Wielrennen in Dongen

In het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen in de wielerschijnwerpers. Vijf wedstrijden voor het kleine Nederlands Kampioenschap worden in en rondom Dongen verreden. Drie maal zal zaterdag het Wilhelmus klinken voor de winnaars van de drie wedstrijden die op die dag worden verreden. Zondag gaat dat twee keer gebeuren.

DONGEN - Om dit evenement te laten slagen is er een samenwerkingsverband tussen de organisatie, de gemeente Dongen en de gemeente Oosterhout. Permanence, het centraal logistiek centrum, is deze twee dagen het gemeentehuis van Dongen. Ook zijn er met verschillende instellingen goede samenwerkingsafspraken gemaakt. Zo is het Cambreurcollege deze dagen gastheer als het gaat om kleedaccommodaties inclusief douchegelegenheden.

De Stichting Wielerbelang Dongen organiseert ruim 50 jaar in en rondom Dongen wielerwedstrijden in samenwerking met wielervereniging De Jonge Renner uit Oosterhout. Wielerfanaat pur sang good-old Wim van Dongen zette met een aantal Dongenaren het wielergebeuren in Dongen op de kaart. De Ronde van Dongen was ooit een profronde met klinkend namen zoals o.a. Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman, Hennie Kuiper en Henk Lubberding. Maar ook de Ronde van Midden Brabant, de kweekvijver voor toekomstige profs, waar renners zoals Lars Boom, Johnny Hoogerland en Mike Teunissen op het ereschavot stonden, is nog steeds een aantrekkelijke klassieker. Omdat de Ronde van Midden Brabant dit jaar in september voor de 50e keer van start gaat, heeft de KNWU het kleine NK aan Dongen toegewezen. Voor het bestuur van de Stichting Wielerbelang Dongen een grote eer en uitdaging, een gouden kroon op het jaarlijks terugkerende werk, de wielerdag Dongen. Met daarin nu de Ronde van Dongen (een criterium voor Nieuwelingen), de Ronde van Midden Brabant (klassieker voor beloften en renners zc) en voor de schooljeugd De Dikke Banden Race.

Start en finish liggen deze dagen rondom het gemeentehuis van Dongen. De KNWU heeft voor dit NK per categorie de afstanden vastgesteld die afgelegd moeten worden. Samen met organisatie is het parkoers verkend en is dit door de wielerbond goedgekeurd.

Zaterdag 22 juni begint dit NK om 10.00 uur met de Nieuwelingen meisjes. Zij rijden in het totaal 6 ronden wat neer komt op 58,2 km.

Om 12.15 uur is het aan Junioren vrouwen die een ronde meer moeten afleggen: 7 ronden in het totaal 67,9 km.

De dag wordt om 15.00 uur afgesloten door de Junioren heren. Zij rijden in het totaal 126,1 kilometer.

Zondag 23 juni begint om 10.00 uur met de Nieuwelingen jongens. Zij gaan voor 8 ronden, goed voor 77,6 kilometer.

Het NK wordt afgesloten door de Elite renners zc. Een peloton waarin renners acteren die een profcontract willen afdwingen. Zij rijden in deze afsluitende koers 17 ronden, in het totaal 164,9 kilometer.

Meer berichten